De ce testamentul prințului Philip rămâne secret
Autor: Oana Pavelescu pe 17 sep, 07:14 | Articole recomandate

Prințul Philip a murit la vârsta de 99 de ani

Într-un seif, undeva în biroul unui judecător londonez, se află peste 30 de plicuri care conțin testamentele unor membri decedați ai familiei regale din Marea Britanie, care datează de mai bine de un secol.

Cel mai înalt judecător de la Înalta Curte a dezvăluit că este custodele seifului, întrucât a decis joi că testamentul regretatului prinț Philip ar trebui să rămână privat pentru a proteja "demnitatea" reginei Elisabeta a II-a, scrie Bloomberg.

Judecătorul Andrew McFarlane a declarat că a fost o "convenție" de peste 100 de ani ca testamentele membrilor de rang înalt ai familiei regale să fie sigilate pentru a preveni inspecția. Testamentul prințului Philip, ducele de Edinburgh, ar trebui să rămână privat timp de cel puțin 90 de ani, a spus el.

Seiful conține testamente care datează de la cel al prințului Francisc de Teck, fratele mai mic al reginei Maria. Acesta a murit, la vârsta de 40 de ani, în 1910. Testamentele mamei și surorii actualei regine au fost adăugate în 2002, a precizat judecătorul.

LOVITURA de GRAȚIE a Prințului Charles pentru fratele său, Edward

Philip, soțul și vechiul confident al reginei, a murit la vârsta de 99 de ani în aprilie. Fost ofițer al Marinei Regale și veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, Philip era obligat de protocol să meargă la doi pași în spatele soției sale în public. Dar el a reușit să își croiască cu succes un rol pentru el însuși, vizitând neobosit minele de cărbune și spitalele, campionatele de tiddlywinks și expozițiile de oi. Și-a însoțit soția în peste 250 de vizite oficiale în străinătate, întâlnindu-se cu șefi de stat din întreaga lume.

Judecătorul a declarat că nu a văzut și nici nu i s-a spus nimic despre conținutul testamentului.

"Este necesar să se consolideze protecția acordată aspectelor cu adevărat private ale vieții acestui grup limitat de persoane pentru a menține demnitatea suveranei și a membrilor apropiați ai familiei sale", a scris judecătorul în hotărârea sa.


Articole recomandate Vezi toate articolele