Ce sunt "Babele" și cum le alegem CORECT
Autor: Antonia Popescu pe 27 feb, 10:53 | Articole recomandate

Ce sunt "Babele" și cum le alegem CORECT

Primăvara este legată de o tradiție autentică pentru românii. Tradiţia asociază zilele cuprinse între 1 şi 9 martie cu babele, simbol al valorilor familiale tradiţionale şi garanţie a vieţii veşnice.

În credinţa populară, babele sunt înzestrate cu puteri magice, care le permit să influenţeze starea vremii. Babele de martie vestesc venirea primăverii, se spune că în aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna începe să-şi dea jos cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi şi astfel în fiecare zi afară se face puţin mai cald, iarna lăsând loc primăverii să vină.

Descoperire MACABRĂ. Doctorul: DIAVOLUL este deja AICI

Cum îți alegi baba în funcţie de ziua de naştere.

De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 (valabil pentru orice lună), va avea baba conform cu ziua respcectivă. În caz că dată naşterii este formată din două cifre, alegerea babei se face astfel: dacă cineva este născut pe 28 mai, baba se calculează astfel: 2+8=10, 1+0= 1, astfel că baba va fi pe 1 martie.

Zilele babei corespund cu zilele de urcuş ale Babei Dochia cu oile la munte. Acest este urcuş dedicat morţii şi renaşterii sezoniere a zeiţei agrare şi a timpului calendaristic, în preajma echinocţiului de primăvară. Astfel, la români, simbolul mărţişorului este corelat şi cu Baba Dochia. După unele tradiţii, firul Mărţişorului fiind tors de aceasta în timp ce urca cu oile la munte, potrivit site-ului crestinortodox.

Fiecare român îşi alege o babă, respectiv o zi. Aşa cum va fi baba pe care omul şi-o alege, aşa va fi şi firea omului în anul ce vine.

Unii bătrâni spun că aşa cum este vremea în acea zi aşa îi va merge omului în anul acela. Şi anume, dacă vremea este frumoasă iar soarele este prezent pe cer, acel om va fi voios şi bun la suflet întreg anul iar toate îi vor merge bine. Totuşi, dacă în acea zi cerul este întunecat, omul acela nu va fi bun la suflet ci mai degrabă supărăcios. Mai mult, unii bătrâni cred că dacă ninge sau plouă în acea zi, anul va fi unul bogat.


Articole recomandate Vezi toate articolele