Cea mai fericită națiune, pe cale să devină nefumătoare
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Finlanda va deveni prima țară în care nimeni nu va mai fuma
Finlanda va deveni prima țară în care nimeni nu va mai fuma
Cel mai mare consumator de țigări pe cap de locuitor din anii 1920, Finlanda a reușit să reducă la jumătate numărul fumătorilor în ultimii douăzeci de ani. 

Vapingul este în scădere în rândul celor cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani ajungând la sub 1% printre elevii de liceu care foloseau țigările electronice.

Decizia Finlandei de a interzice aromele, cum ar fi căpșuni sau ceaiul de piersici, acum câțiva ani, pare să fi dat roade. Acum, țara este pe cale de a-și atinge obiectivul de a deveni una complet nefumătoare, până în 2030.

În 2030, guvernul finlandez se așteaptă ca mai puțin de 5% din populație să consume în mod regulat produse din tutun. Acum, aproximativ 16% dintre bărbații care au vârsta necesară pentru a munci,  fumează zilnic iar mai mult de jumătate dintre aceștia vor să renunțe, potrivit Institutului Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare.

Veste TRISTĂ pentru unii fumători! Ce se întâmplă din 20 mai

"Deși consumul de tutun în general este în scădere la nivel mondial, reducerea în Finlanda a fost una foarte accenutată", a declarat telefonic Hanna Ollila, specialist din cadrul autorității de sănătate. „Unul dintre cele mai eficiente moduri de a reduce fumatul a fost impozitarea. Impozitele pe tutun au fost majorate aproape în fiecare an începând cu 2009, ceea ce a dus la dublarea prețului mediu al țigărilor. ”

Finlanda a abordat, de asemenea, fumatul prin sistemul său de învățământ. Decizia sa din 2001 de a impune educația medicală obligatorie în programa școlară este „una unică pe plan internațional” și „a jucat un rol important în prevenirea copiilor de a se apuca de fumat”, a mai declarat spus Ollila. Alte măsuri includ interzicerea fumatului în spații precum locurile de muncă și restaurantele, licențele de vânzare cu amănuntul, interzicerea reclamelor și cât și a expunerii țigărilor în magazine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...


pixel