Cea mai fericită națiune, pe cale să devină nefumătoare
Autor: Oana Pavelescu pe 31 mai, 11:22 | Mutarea zilei

Finlanda va deveni prima țară în care nimeni nu va mai fuma

Cel mai mare consumator de țigări pe cap de locuitor din anii 1920, Finlanda a reușit să reducă la jumătate numărul fumătorilor în ultimii douăzeci de ani. 

Vapingul este în scădere în rândul celor cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani ajungând la sub 1% printre elevii de liceu care foloseau țigările electronice.

Decizia Finlandei de a interzice aromele, cum ar fi căpșuni sau ceaiul de piersici, acum câțiva ani, pare să fi dat roade. Acum, țara este pe cale de a-și atinge obiectivul de a deveni una complet nefumătoare, până în 2030.

În 2030, guvernul finlandez se așteaptă ca mai puțin de 5% din populație să consume în mod regulat produse din tutun. Acum, aproximativ 16% dintre bărbații care au vârsta necesară pentru a munci,  fumează zilnic iar mai mult de jumătate dintre aceștia vor să renunțe, potrivit Institutului Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare.

Veste TRISTĂ pentru unii fumători! Ce se întâmplă din 20 mai

"Deși consumul de tutun în general este în scădere la nivel mondial, reducerea în Finlanda a fost una foarte accenutată", a declarat telefonic Hanna Ollila, specialist din cadrul autorității de sănătate. „Unul dintre cele mai eficiente moduri de a reduce fumatul a fost impozitarea. Impozitele pe tutun au fost majorate aproape în fiecare an începând cu 2009, ceea ce a dus la dublarea prețului mediu al țigărilor. ”

Finlanda a abordat, de asemenea, fumatul prin sistemul său de învățământ. Decizia sa din 2001 de a impune educația medicală obligatorie în programa școlară este „una unică pe plan internațional” și „a jucat un rol important în prevenirea copiilor de a se apuca de fumat”, a mai declarat spus Ollila. Alte măsuri includ interzicerea fumatului în spații precum locurile de muncă și restaurantele, licențele de vânzare cu amănuntul, interzicerea reclamelor și cât și a expunerii țigărilor în magazine.

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele