Cei doi mari câștigători ai exploziei prețului gazelor. Rusia și Norvegia și-au umplut tolba
Autor: Ciprian Dumitrache pe 25 sep, 09:07 | Cifra zilei

Renunțarea UE la contractele pe termen lung pentru aprovizionarea cu gaze s-a întors, anul acesta, ca un bumerang împotriva statelor din Uniune. Măsura urmărea reducerea dependenței de gaze rusești, dar pare că nu a a asigurat și alternativele pentru aprovizionarea cu energie a continentului european.

Anul acesta, prețurile de referință ale gazelor europene au crescut cu 300%, cererea fiind în continuă creștere, pe măsură ce economiile se recuperează din criza COVID-19.

Creșterea prețurilor vine la două decenii după ce UE și-a liberalizat piața gazelor naturale, ceea ce a determinat trecerea la contracte mai flexibile pe termen scurt, bazate pe prețurile gazelor tranzacționate la bursă, scrie Reuters.

Această mișcare a ajutat la diversificarea aprovizionării cu gaze din SUA sau Qatar, în timp ce au fost eliminate contractele pe termen lung cu Gazprom și Equinor din Norvegia, care împreună reprezintă 60% din necesarul Europei.

Noile aranjamente, mai flexibile, au fost benefice pentru utilizatorii europeni când oferta era suficientă, însă în noile condiții de piață au determinat explozia prețurilor. 

Adaptându-se în continuare la schimbările pieței, Equinor și Gazprom își sporesc câștigurile tranzacționând gazele pe piața spot, în timp ce producătorii americani de gaz, care sunt și ei activi pe aceste piețe, s-au străduit să crească producția de gaze după daunele semnificative provocate de furtuni.

"Creșterea rapidă a prețurilor la gaz a avut loc în cel mai bun moment posibil pentru Equinor", a declarat economistul Eirik Waerness.

Equinor și Gazprom nu își dezvăluie câștigurile din tranzacționarea spot, dar estimările sunt că fiecare realizează venituri suplimentare de miliarde de dolari pe lună.

Estimările sunt că Equinor, firma administrată de statul norvegian, vinde mai mult de jumătate din gaz pe piața spot.

„Equinor este cel mai mare câștigător”, a declarat Tom Erik Kristiansen de la Pareto Securities. "Marea majoritate a volumelor sunt vândute la prețuri spot sau contracte forward pe termen scurt."

Gazprom vinde 56% din gazele sale în piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), iar surse Gazprom spun că un sfert din vânzările firmei au fost prin intermediul pieței spot.

Moscova spune că criza arată că noua conductă Nord Stream este vitală. Datele sugerează că exporturile Gazprom au crescut cu 21,5% în 2021, până la 123 bcm, aproape de nivelurile record din 2019.

Citește și: OMS avertizează asupra unei ESCROCHERII MONDIALE

Săptămâna aceasta, prețul spot al gazelor europene a fost de aproape 1.000 de dolari pe mie de metri cubi, iar Putin a spus că cumpărătorii germani cu tranzacții pe termen lung au asigurat gazul la 220 de dolari pe mie de metri cubi.

Situația actuală „arată vulnerabilitatea Europei, cu producția proprie în scădere”, a spus Ole Hansen de la Saxo Bank din Copenhaga. „Suntem din ce în ce mai dependenți de importuri, iar de câștigat au, în principal, Rusia și Norvegia”.


Cifra zilei Vezi toate articolele