Centrala nucleară care dă fiori Uniunii Europene. Lituania cere imperios măsuri
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Centrala nucleară de la Astravets stârnește multă neliniște
Centrala nucleară de la Astravets stârnește multă neliniște
Uniunea Europeană va solicita interzicerea importurilor de energie electrică din Belarus, după ce Lituania i-a avertizat pe liderii blocului cu privire la riscurile majore pe care pe prezintă noua centrală nucleară care deja prezintă probleme de siguranță.

Lituania a atras atenția Uniunii Europene în repetate rânduri asupra potențialelor riscuri pe care le prezintă instalația construită de Rusia, Astravets, după ce au avut loc o serie de accidente în timpul construcției și care au fost ascunse. Inaugurarea centralei nucleare are loc la 34 de ani după accidentul nuclear de la Cernobîl, în vecinătatea Ucrainei, și care a făcut un larg teritoriu nelocuibil. A ucis zeci de oameni în timp ce mii de familii au trebuit să fie smulse din locuințele lor în timp ce alte sute au suferit din cauza problemelor provocate de radiații, notează Bloomberg.

Luna trecută, Belarus a speriat din nou națiunea baltică după ce o defecțiune electrică la uzină a oprit producția la doar o zi după inaugurare, determinând lituanienii să se grăbească la farmacii să cumpere comprimatele cu iod furnizate de stat. Mai puțin de o lună mai târziu, defecțiunile sistemului de răcire și ale absorbantului de abur au dus la opriri neplanificate. Națiunea baltică a suspendat toate importurile de energie din Belarus în noiembrie, când centrala nucelară a început producția și dorește un boicot regional al energiei electrice de la instalații nesigure.

Lukașenko bagă spaima în europeni inaugurând o centrală nucleară

"Cantitatea și frecvența incidentelor de siguranță indică asigurarea și controlul slab al calității în etapele anterioare de proiectare, fabricație și asamblare, precum și o siguranță operațională scăzută", a declarat Lituania într-o notă informativă adresată guvernelor UE înainte de summit. „Nu există o pregătire adecvată a sistemelor de siguranță și de gestionare a incidentelor, absența competenței și lipsa de personal.”

Drept urmare, 27 de lideri UE reuniți la un summit care începe joi la Bruxelles vor sublinia importanța siguranței la Astravets și vor solicita Comisiei să investigheze posibile măsuri de prevenire a importurilor comerciale de energie electrică din instalațiile nucleare din țări terțe care nu îndeplinesc siguranța recunoscută de UE.

Probleme de construcție

Lituania însăși și-a închis centrala nucleară Ignalina care a fost construită de sovietici în urmă cu mai bine de un deceniu ca parte a acordului său de aderare la UE în 2004. Țara se bazează pe importurile de energie electrică pentru aproximativ 70% din necesarul său de consum, aprovizionarea din Belarus reprezentând 5%.

Lituania consideră că Astravets este periculos din cauza localizării sale la doar 40 de kilometri de capitala Vilnius, deoarece a fost construită pe un teren cu riscuri seismice sporite. În caz de accident, vântul ar putea trimite peste un nor radioactiv în două ore. Țara este, de asemenea, îngrijorată de lipsa de transparență, unele incidente rămânând nedezvăluite inițial, inclusiv atunci când carcasa de 330 de tone pentru nucleul atomic al centralei a alunecat de pe o macara și s-a prăbușit pe pământ. Doar 4 din cele 29 de recomandări de testare la stres de către UE au fost puse în aplicare până acum.

Macron, despre Lukașenko: Trebuie să plece

Cele două reactoare ale instalației de 2.400 de megawați sunt construite de filiala de export a companiei de stat Rosatom Corp. Rusia a acoperit cea mai mare parte din costul de 11 miliarde de dolari la Astravets. Prin compromiterea procedurilor de siguranță, Belarusul a accelerat intrarea în producție a centralei nucleare în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din august, pe care președintele Alexander Lukașenko le-a câștigat în mod covârșitor, lucru pe care opoziția și comunitatea internațională îl pun pe seama faptului că alegerile au fost falsificate.

”Graba cu care centrala a fost pusă în funcție și creșterea numărului incidentelor indică un risc crescut și real, lucruri care sunt aplificate de abilități limitate de management și competență”, a spus Lituania în nota văzută de Bloomberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel