Se înființează centre de testare rapidă în farmacii
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
COVID-19: Varianta Delta s-a dublat în două săptămâni în Germania
COVID-19: Varianta Delta s-a dublat în două săptămâni în Germania
În contextul în care transmisibilitatea este foarte crescută a variantelor mai transmisibile ale virusului SARS-CoV-2  [varianta B.1.1.7 (din Marea Britanie), varianta B.1.351 (din Africa de Sud) și varianta P.1 (din Brazilia)], sunt esențiale intervenții imediate, ferme și decisive în domeniul sănătății publice, pentru a controla transmiterea și a proteja capacitatea de a oferi asistență medicală.

Astfel, testarea eficace are un rol esențial în limitarea extinderii pandemiei. Utilizarea corectă a testelor vizând COVID-19, în număr mare și asigurând un timp scurt între cererea de testare și rezultatul testului are un rol semnificativ în reducerea răspândirii SARS-CoV-2, așa cum menționează Comisia Europeană în Recomandarea sa din 28.10.2020 privind strategiile de testare vizând COVID-19, inclusiv utilizarea testelor rapide de detecție a unui antigen C(2020) 7502 final.

Ținând cont de aceste circumstanțe Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un ordin care prevede că ”farmaciile comunitare și oficinele comunitare rurale  pot desfășura activități de testare rapida antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2”.

În urma testării, farmaciile și oficinele vizate de proiectul de ordin vor emite un buletin de testare, care va conține cel puțin următoarele elemente:

  • denumirea societății comerciale în structura căreia funcționează farmacia comunitară sau oficina comunitară rurală care a efectuat testarea;

  • numele, prenumele, domiciliul sau reședința persoanei testate;

  • rezultatul testării, care poate fi pozitiv sau negativ;

  • numele și prenumele persoanei care a efectuat testarea;

  • data efectuării testului şi semnătura persoanei care l-a efectuat.

Direcţiile de sănătate publică judeţene și cea a municipiului Bucureşti vor emite un acord temporar de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu COVID-19, pe care-l vor transmite în format electronic farmaciilor și oficinelor rurale care vor fi astfel autorizate pentru testare. Acestea vor fi nevoite să facă dovada calității testelor, cât și a faptului că au așa ceva la vânzare.

Citește și: Previziunile BioNTech, partenerul Pfizer. Încasări URIAȘE

În baza acestui acord, farmaciile comunitare și oficinele comunitare rurale vor organiza, într-un spațiu delimitat, destinat exclusiv procesului de testare, o zonă în care se vor face testele rapide antigenice pentru diagnosticarea infecției cu COVID-19. Această zonă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să fie amplasată într-un perimetru ce poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație;

  • să fie dotată cu mobilierul necesar: masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor biologice rezultate din activitatea de testare;

  • să aibă o suprafață de minimum 4 metri pătrați utili, delimitată de spațiul oficinei, eventual prin instalarea unui paravan opac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel