Cercetătorii britanici explică de ce viitorul sună APOCALIPTIC
Autor: Simona Haiduc pe 23 feb, 07:31 | Articole recomandate

Un tablou absolut îngrozitor

Volumul tot mai mare de informații produse, stocate și procesate de omenire necesită din ce în ce mai multă energie pentru întreținere. Dacă lucrurile vor continua în același ritm, planeta noastră se va confrunta cu o apocalipsă digitală, avertizează oamenii de știință din Marea Britanie.

Cercetătorii estimează că în aproximativ un secol și jumătate, omenirea va produce atât de multe informații digitale, încât cantitatea de biți va fi comparabilă cu numărul de atomi de pe Pământ. Acest lucru se va întâmpla dacă volumul de date crește cu cincizeci la sută anual, ceea ce este o ipoteză hazardată, ci una chiar foarte realistă. 

„Prelucrarea datelor va necesita tot mai multă și mai multă energie și, în cele din urmă, omenirea se va confrunta cu o lipsă acută de energie, ceea ce va provoca un adevărat colaps digital. Pentru a ne proteja de acest pericol, trebuie să nu mai percepem informațiile ca pe ceva virtual, format din 1 și 0. Informațiile ar trebui să fie echivalate cu materia și ar trebui tratate cu atenție, așa cum sunt tratate resursele naturale ", notează oamenii de știință.

Citește și Dronele invincibile ale NATO, spionează de la altitudini incredibile

"Colapsul digital poate paraliza complet civilizația noastră dacă va continuă să urmeze calea digitalizării maxime. Desigur, există multe avantaje ale digitalizării, dar trebuie să analizăm cu atenție posibilele pericole", adaugă autorii noului studiu.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele