China își scoate la plimbare al doilea portavion
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Portavionul Shandong
Portavionul Shandong
Ministerul Apărării din China a declarat că doar aeronavele proprii sunt în curs de testare de pe cel de-al doilea portavionul al țării împreună cu armamentul aflat la bord.

Un reprezentant al minsterului a declarat vineri că exercițiile militare vor avea loc așa cum era deja programat în ciuda epidemiei de Covid-19.

Lansare la apă a portavionului Shandong a avut loc anul trecut în prezenta președintelul Xi Jinping care a declarat la acel moment că este importantă creșterea puterii navale regionale mai ales în contextul tensiunilor comerciale cu SUA, notează Bloombeg.

Shandong este cel de-al doile portavion chinez cafre a intrat în serviciu după Liaoning, navă care a fost achiziționată din Ucraina și care avea inițial destinația de navă de antrenament dar care a fost modernizată și refăcută complet.

Citește: Imagini năucitoare. O navă distruge o dronă cu un tun laser VIDEO

Ambele portavioane au la bază un proiect sovietic, cu punte de decolare în stilul trambulinei de schi față de punțile convenționale ale portavioanelor americane care sunt mult mai mari.

Shandong este așlimetat cu combustibil fosil convențional față de portavioanele și submarinele nucleare ale SUA.

China încearcă să depășească Statele Unite ca fiind puterea navală dominantă din Asia și se mândrește deja cu cea mai mare flotă din regiune.

Beijingul spune că portavioanele sunt necesare pentru a-și proteja linia de coastă și rutele comerciale, dar, de asemenea, sunt văzute ca susținând afirmațiile sale degate de Taiwan și Marea Chinei de Sud.

Armata chineză care este extrem de secretoasă a fost solicitată pentru a ajuta în epidemia care a pornit din Wuhan la începutul acestui an, dar nu a fost publicată nicio informație despre cazurile din rândul personalului militar sau despre vreo schimbare a statutului de pregătire a forțelor armate.

În schimb, Marina SUA a cunoscut o controversă publică cu privire la răspândirea coronavirusului la bordul USS Theodore Roosevelt și la concediere căpitanului navei.

Roosevelt opera în Pacificul de Vest când primii membri ai echipajului s-au îmbolnăvit la sfârșitul lunii martie. Aproximativ 1.100 de membri ai echipajului au foat testati în cele din urmă pozitiv pentru cornonavirus din care unul a și decedat. Nava a fost trasă la mal în Guam unde va staționa timp de aproape două luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....


pixel