China își scoate la plimbare al doilea portavion
Autor: Oana Pavelescu pe 30 mai, 17:57 | Declarația zilei

Portavionul Shandong

Ministerul Apărării din China a declarat că doar aeronavele proprii sunt în curs de testare de pe cel de-al doilea portavionul al țării împreună cu armamentul aflat la bord.

Un reprezentant al minsterului a declarat vineri că exercițiile militare vor avea loc așa cum era deja programat în ciuda epidemiei de Covid-19.

Lansare la apă a portavionului Shandong a avut loc anul trecut în prezenta președintelul Xi Jinping care a declarat la acel moment că este importantă creșterea puterii navale regionale mai ales în contextul tensiunilor comerciale cu SUA, notează Bloombeg.

Shandong este cel de-al doile portavion chinez cafre a intrat în serviciu după Liaoning, navă care a fost achiziționată din Ucraina și care avea inițial destinația de navă de antrenament dar care a fost modernizată și refăcută complet.

Citește: Imagini năucitoare. O navă distruge o dronă cu un tun laser VIDEO

Ambele portavioane au la bază un proiect sovietic, cu punte de decolare în stilul trambulinei de schi față de punțile convenționale ale portavioanelor americane care sunt mult mai mari.

Shandong este așlimetat cu combustibil fosil convențional față de portavioanele și submarinele nucleare ale SUA.

China încearcă să depășească Statele Unite ca fiind puterea navală dominantă din Asia și se mândrește deja cu cea mai mare flotă din regiune.

Beijingul spune că portavioanele sunt necesare pentru a-și proteja linia de coastă și rutele comerciale, dar, de asemenea, sunt văzute ca susținând afirmațiile sale degate de Taiwan și Marea Chinei de Sud.

Armata chineză care este extrem de secretoasă a fost solicitată pentru a ajuta în epidemia care a pornit din Wuhan la începutul acestui an, dar nu a fost publicată nicio informație despre cazurile din rândul personalului militar sau despre vreo schimbare a statutului de pregătire a forțelor armate.

În schimb, Marina SUA a cunoscut o controversă publică cu privire la răspândirea coronavirusului la bordul USS Theodore Roosevelt și la concediere căpitanului navei.

Roosevelt opera în Pacificul de Vest când primii membri ai echipajului s-au îmbolnăvit la sfârșitul lunii martie. Aproximativ 1.100 de membri ai echipajului au foat testati în cele din urmă pozitiv pentru cornonavirus din care unul a și decedat. Nava a fost trasă la mal în Guam unde va staționa timp de aproape două luni.

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele