China mai face un pas către ERA SPAȚIALĂ
Autor: Oana Pavelescu pe 23 noi 2020 / 19:00 | Articole recomandate

China din nou în linia întâi

China se pregătește să trimită o sondă pe Lună pentru a colecta probe de rocă și praf pentru prima oară după 40 de ani.

Cu misiunea sa Chang’e 5, China intenționează să se întoarcă pe frontul spațial. Racheta Long March-5 este așteptată să fie lansată iminent - în această seară de luni între orele 21:00 și 22:00 ora Parisului (marți dimineața „între 4:00 și 5:00”), ora locală, potrivit unui comunicat al Agenție spațială chineză.

Înțelegerea istoriei Lunii

Obiectivul misiunii este de a colecta praf și rocile care vor fi extrase la la adâncimea de până la doi metri în solul lunar. Aceste mostre ar trebui să ofere o mai bună înțelegere a istoriei astrului. Ultima dată când o astfel de operațiune de aducere a probelor lunare înapoi pe Pământ a fost efectuată cu misiunea Luna 24 în 1976, când sovieticii au adus 170 de grame de astfel de probe.

Luna a început să ruginească. Explicațiile oamenilor de știință

Pentru a ajunge din urmă cu Europa, Statele Unite și Rusia, China a investit într-un program spațial masiv. În 2019, a uimit lumea după ce a plasat un dispozitiv pe partea invizibilă a Lunii, lucru care a fost făcut pentru prima dată.

Sonda chineză este așteptată să aterizeze pe Lună la sfârșitul lunii noiembrie, să rămână acolo o zi lunară (aproximativ două săptămâni), apoi să aducă probele pe Pământ în decembrie, dacă totul merge așa cum era planificat.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele