China se pregătește de ATAC. Răspuns la sancțiunile americane
Autor: Simona Haiduc pe 16 mai, 11:25 | Mutarea zilei

Deocamdată sunt vorbe. Dacă se va ajunge la fapte....

Autoritățile de la Beijing se pregătesc să impună sancțiuni împotriva mai multor companii americane, printre care Apple, Boeing, Qualcomm, ca răspuns la decizia SUA de a înăspri regimul de restricții aplicat deja în cazul grupului Huawei.

Ministerul american la Comerțului a precizat că noile măsuri punitive decise de administrația americană împotriva Huawei vor distruge capacitatea grupului chinez de a dezvolta semi-conductori în străinătate grației tehnologiei SUA. Potrivit aceleași surse, Washington va face tot posibilul pentru a limita prezența pe teritoriul Statelor Unite a gigantului chinez al telecomunicațiilor, acuzată că este mână în mână cu autoritățile de la Beijing și, prin urmare, reprezintă un risc de spionaj.

Secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross, a explicat că, deși se află pe lista neagră împreuă cu toate cele 114 filiale ale sale, Huawei a continuat să încalce legislația americană reușind, prin manevre abile, să-și exporte produsele, fără a solicita licență specială, așa cum ar fi fost normal.”În pofida tuturor restricțiilor, Huawei a continuat să utilizeze programe informatice și tehnologie americane pentru a dezvolta semi-conductori, punând, astfel, în pericol securitatea națională a SUA”, a declarat Ross.

Acum, China se pregătește că răspundă cu aceeași monedă. Publicația Global Times susține, citând surse bine informate, că, în vizorul autorităților de la Beijing, au intrat Apple, Boeing și Qualcomm. ”Dacă nu se va limita doar la vorbe și va trece efectiv la fapte, respectivele companii americane vor avea ceva de suferit. Dacă ne gândim doar la Boeing, situația financiară a constructorului american de avioane depinde foarte mult de comenzile venite din partea opratorilor aerieni din China. Ar fi vorba, printre altele, de un contract pentru 100 de aparate”, a comentat omul de afaceri Kyle Shostak, de la fondul american Principal Investors.

Citește și Donald Trump amenință China. Economisim 500 miliarde de dolari

În ceea ce privește Apple și Qualcomm, vânzările lor în China reprezintă între 10% și 20% din volumul total de livrări. În plus, sancțiunile chineze vor afecta segmentul micilor întreprinzători din SUA, puternic dependent de producătorii și furnizorii chinezi de componente sau produse finite. Și, nu în ultimul rând, a punctat Shostak, efectul ripostei Beijingului se va răsfrânge asupra marilor fonduri americane de investiții, care au pompat fonduri importante pe piața de obligațiuni a Chinei.

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele