China va fi în 2020 gaura neagră a cărnii de porc
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Producătorii de carne de porc din România au trimis premierului o scrisoare deschisă
Producătorii de carne de porc din România au trimis premierului o scrisoare deschisă
Importurile de carne de porc ale Chinei vor atinge în 2020 un nivel record de până la 4,6 milioane de tone, în condiţiile în care cel mai mare consumator mondial de carne de porc va avea nevoie de cinci ani pentru a-şi reface efectivele de porci devastate de epidemia de pestă porcină africană, a apreciat banca olandeză Rabobank, transmite Reuters.

Într-un raport publicat vineri, Rabobank a estimat că importurile Chinei de carne de porc vor stabili un nou record încă din acest an, ajungând undeva între 3,1 şi 3,3 milioane de tone, incluzând aici şi importurile de organe de porc, în creştere faţă de 2,1 milioane tone anul trecut.

Aceste estimări vin după ce o epidemie de pestă porcină africană s-a răspândit în ţara cu cele mai mari efective de porci ale lumii, milioane de porci au fost sacrificaţi, iar mulţi fermieri au fost descurajaţi în a-şi reface fermele. Chiar dacă majorarea preţurilor în ultima perioadă i-a stimulat pe marii producători să înceapă să îşi refacă fermele, Rabobank susţine că efectivele de scroafe vor începe să producă abia anul viitor, iar oferta de carne de porc îşi va reveni începând din 2021.

"Ne aşteptăm să vedem importuri record şi o producţie la un minim istoric în 2020", se arată în raportul Rabobank.

Banca olandeză susţine că importurile de carne de porc ale Chinei se vor situa anul viitor undeva între 2,3 şi 2,6 milioane tone, adică un sfert din comerţul mondial, la care se vor adăuga importuri de organe de porc de 1,5 până la 2 milioane tone. În paralel, producţia de carne de porc a Chinei se estimează că va scădea cu un sfert în acest an comparativ cu 2018, până la 40,5 milioane de tone, şi cu încă 10 până la 15% în 2020 comparativ cu 2019, adaugă raportul Rabobank.

Chinezii înaintea tuturor! Lucrează la tehnologii noi

Chiar dacă ulterior importurile Chinei se vor reduce pe măsură ce producţia internă va începe să îşi revină, Rabobank susţine că nivelul mediu al importurilor în perioada 2021-2025 va continua să fie unul ridicat, de aproximativ trei milioane de tone, în condiţiile în care costul măsurilor de biosecuritate la fermele din China va face ca preţurile la carnea de porc să fie ridicate.

De asemenea, Rabobank se aşteapă ca structura fermelor de porci din China să se schimbe în următorii ani, în condiţiile în care aproape jumătate din micile ferme ar putea să renunţe la această afacere. În anul 2025, micile ferme de porci ar urma să mai fie responsabile pentru doar 30% din producţie, în timp ce marile ferme, adică cele care produc peste 10.000 de porci pe an, vor creşte rapid, ajungând să asigure mai mult de o treime din producţia naţională. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel