Cîțu: Încasările bugetare în luna mai nu vor arăta foarte bine
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Încasările bugetare în luna mai nu vor arăta foarte bine
Încasările bugetare în luna mai nu vor arăta foarte bine
Încasările bugetare în luna mai nu vor arăta foarte bine, astfel că politicile fiscală şi monetară trebuie relaxate şi mai mult, pentru ca încasările din iunie să fie foarte bune, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la Digi 24.

"În luna aprilie, în plină criză suprapusă, şi economică şi de sănătate, am reuşit să încasăm mai mult la buget decât s-a încasat anul trecut. Luna mai nu o să arate foarte bine, intrăm acum în perioada aceasta - aprilie şi mai sunt două luni de foc, dar trebuie să repornim economia şi să relaxăm şi mai mult politica fiscală şi politica monetară, pentru că ne trebuie un iunie puternic ca să putem să evităm orice scădere anul acesta", a afirmat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a apreciat că rezultatele publicate vineri de Eurostat, conform cărora România a înregistrat, în primul trimestru al anului, cea mai mare creştere economică din UE, demonstrează că scenariile apocaliptice privind economia românească se infirmă.

PIB-ul României a crescut cu 2,4%, în primul trimestru

"Suntem totuşi într-o perioadă de criză. Până acum a ieşit totul mai bine decât ne aşteptam, am reuşit să eliminăm o mare parte din acele scenarii apocaliptice pe care le aruncă toţi în spaţiul public. (Prin cifrele Eurostat, n.r.) o mare parte din acele scenarii au fost aruncate la gunoi astăzi. Nu am trecut peste această criză, trimestrul II este o provocare foarte mare şi aici vom vedea câteva rezultate negative, pentru că în aprilie economia a fost în plină stare de urgenţă", a precizat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a apreciat că România are şanse foarte mari să evite o recesiune tehnică.

"Am reuşim să limităm efectul negativ asupra economiei pentru primul trimestru, şi aici sunt mai multe implicaţii: dacă avem un prim-trimestru pozitiv, asta înseamnă că avem şanse foarte mari, în funcţie de ce facem de acum încolo, să evităm o recesiune tehnică. O recesiune tehnică înseamnă două trimestre consecutive de contracţie a economiei. Vom avea, e adevărat, un trimestru negativ în trimestrul II, asta este, dar şi aici contează ce facem, pentru ca acest număr negativ să fie cât mai mic şi să repornim economia, să trecem pe plus din trimestrul III, acea revenire în V de care tot vorbesc", a explicat Florin Cîţu.

Acesta a susţinut că rezultatul pozitiv înregistrat în primul trimestru se datorează relaxării politicilor monetară şi fiscală.

"Am învăţat din criza din 2008 şi a fost nevoie de relaxarea politicii monetare şi a politicii fiscale. Noi, pe partea de politică fiscală, am injectat bani în economie, Banca Centrală a redus dobânzile. Deci acest mix, de relaxare a politicii monetare şi a politicii fiscale, a pus frână acestei căderi, şi acum sperăm să avem acea revenire din trimestrul III. (...) A fost foarte important ca alături de politica fiscală relaxată a venit şi politica monetară relaxată. Acest tandem a funcţionat foarte bine, la noi este pentru prima oară în istorie când avem un mix de politici care funcţionează", a adăugat ministrul Finanţelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel