Cine este Zhang Yiming, miliardarul chinez din spatele TikTok
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
A avut o ascensiune fulminantă
A avut o ascensiune fulminantă
De la lansare, în 2016, TikTok a atras peste 500 milioane de utilizatori activi din întreaga lume, dar și atenția giganților tehnologiei, precum Facebook și Google. Dar Zhang Yiming, miliardarul chinez aflat în spatele aplicației, este mult mai puțin cunoscut. 

Potrivit estimărilor Forbes, cu o avere de 16,2 miliarde de dolari, Zhang Yiming ocupă locul 9 în clasamentul celor mai bogați chenezi. În vârstă de 35 ani, el a cunoscut o ascensiune fulminantă de la înființarea companiei ByteDance, în 2012. Iar pe lista Forbes a miliardarilor lumii, el a intrat în martie 2018, cu doar 4 miliarde de dolari.

De la lansarea TikTok pe piețele internaționale, la sfârșitul anului 2017, popularitatea aplicației a explodat, atingând pragul de 500 milioane de utilizatori la nivel mondial în iulie 2018. Trei luni mai târziu, societatea privată ByteDance a atras fonduri de 75 miliarde dolari. Un salt care l-a propulsat pe Zhang Yiming printre cei mai bogați oameni ai Chinei.

În urmă cu două săptămâni, cotidianul The New York Times anunța că guvernul american a deschis o anchetă de securitate națională, după ce ByteDance a preluat Musical.ly, o firmă cu sediul la Santa Monica, integrată la TikTok. Senatorul statului Missouri Josh Hawley, a cerut o analiză a potențialelor riscuri generate de prezența întreprinderilor tehnologice chineze pe teritoriul Statelor Unite. El a recomandat ca la dezbateri să fie invitați inclusiv reprezentanții ByteDance.

Citește și Aplicația chinezească TikTok, prezentă la București

În acest context, Financial Times nota, printre altele, că TikTok este astfel conceput încât să creeze dependență: cu ajutorul inteligenței artificiale, compania studiază interesele utilizatorilor și alcătuiește un flux nesfârșit de video, ținând publicul în priză. În medie, utilizatorii consumă 52 de minute pe zi pentru TikTok.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel