Cine este microbiologul care a creat noul vaccin rusesc
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Denis Logunov
Denis Logunov
Rușii au anunțat să și-au înregistrat oficial primul vaccin împotriva Covid-19, lucru care a stârnit controverse în Occident, unii specialiști exprimându-și îngrijorarea că noul medicament nu a fost suficient testat.

Pe de altă parte rușii merg mai departe cu noul vaccin și spun că în două săptămâni vor începe vaccinarea în masă în timp ce Vietnamul s-a înscris deja pe lista cumpărătorilor.

Dar cine este cel care a creat acest noul vaccin și ce spune despre acesta

Este vorba despre Denis Logunov, director adjunct de cercetare la Gamaleya Center, care conduce grupul ce dezvoltă primul vaccin împotriva coronavirusului din Rusia. 

Logunov acum refuză să discute public despre experimentele efectuate a explicat totuși că a testat vaccinul pe sine însuși. De atunci, el a administrat vaccinul la 76 de voluntari, fiecare dintre au ținut un „jurnal”, unde au consemnat orice reacții adverse, cum ar fi febră, erupții cutanate și iritații. Până acum, din fericire, nu au existat reacții adverse grave, a explicat Logunov. Autoritățile speră că imunizarea va fi gata imediat după septembrie.

Logunov a explicat, pentru publicația științifică Meduza, că producția în masă a vaccinului nu va începe înainte de sfârșitul anului, deși așteaptă aprobarea provizorie pentru testări mai ample până în toamnă. Logunov nu a publicat încă rezultatele cercetărilor sale în reviste științifice, dar a fost de acord să împărtășească unele detalii ale lucrării sale.

Vaccinul rusesc anticoronavirus este un "cocktail MOLOTOV". Ce spun experții

Logunov a declarat că echipa sa a creat  vaccinul folosind un adenovirus ca vector pentru a livra materialul genetic SARS-CoV-2 la pacienți. Odată ce se află în corpul unei persoane, bucățile de agent patogen coronavirus din adenovirusuri stimulează un răspuns imun, sperând să inoculeze gazda împotriva SARS-CoV-2.

Logunov și echipa sa au avut un avantaj, au perfecționat anterior aceste metode în timp ce dezvoltau un vaccin împotriva virusului Ebola. În cei trei ani înainte de pandemia COVID-19, a lucrat la crearea unui vaccin împotriva Sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Când a făcut schimbarea către SARS-CoV-2 în februarie 2020, vaccinul prototip a fost gata în două săptămâni, notează Pharmazeutische Zeitung.

Întrebat despre afirmațiile recente din Occident potrivit cărora hackerii ruși și chinezi au încercat să fure date de cercetare despre vaccinurile coronavirus, Logunov și-a exprimat scepticism. „Când trăiești și respiri un anumit tip de tehnologie, indiferent dacă îți place sau nu, creezi o mulțime de bune practici pe care de multe ori nici nu le brevetezi. Dar sunt foarte greu de furat - trebuie să petreci 15-20 de ani din viața ta pentru a stăpâni cu adevărat tehnologia și pentru a o reproduce în orice mediu. Cum furi asta? Este posibil doar dacă lucrezi cu echipa de dezvoltare. Și odată ce vaccinul va intra pe piață, toată lumea va putea să-i vadă compoziția și nu va mai exista niciun secret, oricum ”, a argumentat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea, însă în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...


pixel