Cîțu vrea să vândă companii de stat. Străinii nu vor să cumpere orice
Autor: Mara Ivan pe 14 ian, 15:44 | Mutarea zilei

Întrebarea este cui și la ce preț

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, că pentru Ministerul Transporturilor, dincolo de obiectivul continuării proiectelor privind construcţia de autostrăzi, "provocarea" o reprezintă şi reforma companiilor de stat din subordine, care sunt multe şi cu pierderi.

"Se lucrează, eu aş spune că Sibiu - Piteşti este prioritatea, să străpungem Carpaţii. (...) Este un proiect care e mai avansat decât Comarnic - Braşov sau Ploieşti - Braşov, cum o să arate varianta. Autostrăzi, da, dar să ştiţi că provocarea pentru acest minister nu o reprezintă doar autostrăzile. Acolo, ok, nu le-au făcut, dar ştiu să le înceapă foarte bine, că au proceduri de ani de zile. Ceea ce vreau (...) de la Ministerul Transporturilor este reforma companiilor de stat, care sunt multe şi sunt şi cu pierderi, şi avem acolo întreaga constelaţie de CFR-uri", a afirmat Cîţu, într-un interviu la Radio Guerrilla.

În acest context, premierul a anunţat că legea ce interzice întrăinarea acţiunilor şi activelor companiilor de stat va fi abrogată. "Vom abroga acea lege. Nu este vorba de o înstrăinare a acţiunilor. E vorba de o capitalizare, să atragem resurse. Nu avem resurse la buget pentru a capitaliza aceste companii la nevoile pe care le au pentru a se dezvolta. În schimbul unui capital, o parte a acţiunilor sunt tranferate către alţi acţionari. Se întâmplă peste tot în lume. Acolo unde am avut astfel de injecţii de capital şi s-a venit cu un management performant, s-au dezvoltat, au făcut angajări, au devenit profitabile. Strănii nu vor să cumpere orice, nu există riscul ăsta", a declarat Cîţu.

Citește și ELCEN. Nicușor Dan știe ce are de făcut: În cel mai fericit scenariu

"România nu a avut niciodată resursele necesare să dezvolte o companie mare. Cred că acest parteneriat pentru noi este câştigător. Noi trebuie să ne gândim cum dezvoltăm aceste companii, cum investim: punem noi banii sau atragem un partener. Ceea ce facem prin abrogarea legii nu înseamnă că mâine facem acest lucru. Este un semnal dat pieţei de capital că nu suntem o ţară care nu vrea investiţii străine", a explicat premierul.

"Am făcut o analiză şi, anul trecut şi anii precedenţi, existau tot felul de proiecte care erau puse în buget, exista şi un buget pentru ele şi nici atunci nu se întâmpla nimic, erau doar acolo. Repet, eu ţin şi la reforma companiilor de stat, pentru că avem acolo, pe lângă autostrăzi, avem companii, CFR, am început reforma la TAROM. TAROM este într-un plan de restructurare şi, din ce văd eu, se ţin de planul de restructurare, chiar dacă nu este cel mai confortabil plan de restructurare", a precizat Florin Cîţu. 


Mutarea zilei Vezi toate articolele