Școala în pandemie. Zile libere PLĂTITE pentru părinți. Condiții
Autor: Simona Haiduc pe 14 sep, 11:57 | Cifra zilei

Există două acte normative ce reglementează această chestiune

Legislația în vigoare oferă părinților să primească zile libere plătite în cazul în care, situația epidemiologică va impune închiderea temporară a școlilor, grădinițelor, creștelor. Există mai multe variante și soluții, care se aplică începând cu această săptămână. Iată ce trebuie să știți.

1. Zile libere plătite pot fi solicitate de părinții copiilor care nu au împlinit 12 ani sau pentru copiii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, dacă urmează cursurile unei unități de învățământ. 

2. Actele normative ce reglementează această problemă, respectiv Legea 19/2020 și OUG 147/2020, precizează că prevederile privind acordarea de zile libere plătite pentru copii vizează toți angajații din sectorul publici și din privat. 

3. Nu pot sta acasă ambii părinți. 

4. Această facilitate poate fi cerută inclusiv de părinții care lucrează de acasă, dar numai în cazul în care unitățile școlare se închid din cauza pandemiei de covid-19 și numai în baza OUG 147/2020.

5. Pentru a obține zile libere necesare supravegherii copiiilor, părinții trebuie să depună la angajator o cerere corespunzătoare, însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte din care să reiasă că nu a cerut, la rândul lui, aceeași facilitate. 

Citește și Coronavirus. Raport DEVASTATOR! Liderii politici au adus doar DEZORDINE

6. Pe perioada zilelor libere, părinții vor primi o indemnizație “în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”.

7. Banii sunt plătiți de angajator, care suportă și taxele aferente. 

Te-ar putea interesa și...
Cifra zilei Vezi toate articolele