Codul rutier. Ciudățenii știute de puțini șoferi
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Codul rutier ascunde câteva ciudățenii
Codul rutier ascunde câteva ciudățenii
Pentru unii șoferi Codul rutier este opțional, din păcate, alți șoferi nu cunosc complet toate regulile. Codul rutier este o lege destul de clară însă există și cîteva chichițe sau ciudățenii.

Potrivit Codului rutier, atunci când un semafor “cu trei culori are o lumina verde intermitentă suplimentara, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”.

Așadar, atunci când semaforul e dotat cu un semnal verde intermitent funcțional, șoferii au voie să facă virajul la dreapta, dar NU SUNT OBLIGAȚI să o facă. De cele mai multe ori, când se întâmplă ca un șofer să nu treacă la semnalul verde intermitent al semaforului sau nu trece suficient de rapid de acesta, mulți dintre dintre șoferii aflați în spatele acestuia claxonează în mod insistent.

Însă cei care claxonează pot fi sancționați cu patru sau cinci puncte-amendă,  cu alte cuvinte pot primi amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei. După cum se precizează în Regulamentul de aplicare a Codului rutier, șoferilor le este interzis “să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră”.

Codul rutier. Ce pățesc proprietarii care împrumută mașina personală

În Codul rutier este explicat clar că nu se poate folosi claxonul la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează, iar avertizarea sonoră trebuie să aibă o durată care să permită să fie percepută, dar să nu forțeze efectuarea unei manevre care poate pune în pericol pe cineva sau care pot afecta siguranța circulației.

De asemenea, în mod evident, folosirea claxonului nu este permisă în zonele unde sunt amplasate indicatoare care interzic claxonarea. Totuși, există și excepții de la această regulă. Mai exact, claxonarea este permisă șoferilor care o folosesc pentru a evita un pericol imediat.

Pe lângă prevederile Codului rutier, posibilitatea de a face dreapta atunci când există un semafor cu lumină verde intermitentă ce permite acest lucru este tratată și de regulamentul de aplicare a acestuia. Concret, acesta stabilește că atunci când „semaforul este însoţit de una sau mai multe lampi care emit lumina intermitenta de culoare verde sub forma uneia sau unor sageti pe fond negru către dreapta, acestea permit trecerea numai în direcţia indicată, oricare ar fi în acel moment semnalul în funcţiune al semaforului”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...


pixel