Compensarea facturilor la energie și gaze. Ministrul Energiei spune cum va funcționa: Va exista o reducere (VIDEO)
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Energiei a explicat cum va funcționa compensarea facturilor
Ministrul Energiei a explicat cum va funcționa compensarea facturilor
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la DCNewsTV că măsurile de sprijin pentru plata facturilor la gaze și energie electrică vor ținti o categorie mai largă de consumatori, față de cea specificată în Legea consumatorului vulnerabil.

Virgil Popescu a declarat că cele două soluții pentru susținerea consumatorilor sunt plafonarea prețului la energie pentru 6 luni sau un ajutor pentru plata facturilor la energie și gaze. Acesta a menționat că Guvernul nu susține plafonarea prețului și că, cel mai probabil, va exista o reducere aplicată pe facturile clienților.

”Plafonarea pe legea concurenței, pe maxim 6 luni, a prețurilor la energie este o metodă care este exclusă în acest moment, pentru că dorim să ajutăm populația în alt fel. Asta e o metodă. Nu sunt adeptul acestei măsuri. În schimb, sunt adeptul unui ajutor pentru o categorie mai mare decât consumatorul vulnerabil, în aceste condiții de piață volatilă, în care prețul a crescut. Vom veni cu un proiect de Ordonanță de Urgență de a compensa, facturile până la nivelul consumului mediu sau venitului mediu, pentru perioada 1 noiembrie - 31 martie. În funcție de consumul fiecăruia, va primi o reducere pe factură.

Mecanismul de compensare trebuie să fie aplicat foarte ușor, fără să pune milioane de oameni pe drumuri, să se justifice. Avem discuții cu asociația furnizorilor. Fiecare furnizor trimite datele la ANRE”,  a explicat ministrul Energiei.

Referitor la facturile foarte mari, primite de români în ultima lună, oficialul a declarat că au fost semnalate o serie de erori de funcționare a softurilor, care, în opinia sa, nu sunt intenționate.

Factura la energie. Oficial ANRE, explicații legate de creșterea prețurilor

”N-aș vrea să cred așa ceva. Eu nu cred, o luăm ca o greșeală și o să înăsprim legislația. Facem o modificare la directiva 944, și înăsprim amenzile pentru citiri eronate, pentru facturi eronate, pentru abateri repetate, adică cel puțin trei abateri în decurs de 6 luni. Vorbim de amenzi între 2-5% din cifra de afaceri”,  a adăugat ministrul.

”Am observat altă problemă. La companiile care dețin distribuția și furnizare, apar șicane pentru clienți atunci când aceștia doresc să se mute la alt furnizor. Este o practică complet neconcurențială și nelegală”, a subliniat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...


pixel