Concediu medical. NOI REGULI de acordare. De când
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
CNAS, anunţul momentului despre medicamentele compensate ale pensionarilor
CNAS, anunţul momentului despre medicamentele compensate ale pensionarilor
De la 1 august, regulile acordării concediul medical se schimbă după publicarea în Monitorul Oficial a unui ordin comun al al Ministerului Sănătății (MS) și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Ordinul comun nr. 1.398/728/2021, publicat astăzi în Monitorul Oficial, aduce mai multe modificări importante legislației privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Una dintre ele vizează modul în care vor fi acordate concediile medicale pentru incapacitate de muncă.

Conform documentului, în prima etapă, concediul medical va putea fi eliberat doar pentru patru zile calendaristice, dacă certificatul este acordat de medicul de familie, sau în limita a 15 zile calendaristice, dacă este dat de medicul de specialitate din ambulatoriu. Dacă, după finalizarea concediului inițial, incapacitatea temporară de muncă a salariatului se menține, în ciuda tratamentului urmat sau a investigațiilor efectuate, va putea fi eliberat un concediul medical în continuare în limita a șapte zile, dacă este eliberat de medicul de familie, sau pentru maximum 30 de zile, dacă este acordat de medicul de specialitate.

Așadar, cu excepția celor acordate persoanelor intrate în izolare, concediile medicale se vor da, în mod obligatoriu, în cel puțin două etape, prima dintre ele fiind de cel mult patru zile.

Citește și: Concediul medical. SANCȚIUNI uriașe intră în vigoare la 1 august

În cazul în care, după iexternarea din spital și după expirarea concediului medical inițial acordat, starea de sănătate a pacientului nu permite reluarea activității, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum șapte zile calendaristice pentru aceeași afecțiune. În continuare, dacă se menține incapacitatea temporară de muncă, medicul de familie va avea obligația să trimită pacientul la medicul specialist pentru reevaluare și emiterea un alt concediu medical.

Conform ordinului oficializat, medicii de familie vor putea să acorde concedii medicale cumulate pentru incapacitate temporară de muncă în limita a 28 de zile pe an. Până acum, medicii de familie puteau acorda numai 10 zile de concediu medical pe an pentru un pacient.

După atingerea limitei de 28 de zile, concediul medical mai poate fi acordat numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau din spital.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel