Concediul medical pentru carantină/izolare. Documentul cheie
Autor: Simona Haiduc pe 06 aug, 08:06 | Articole recomandate

Cine îl eliberează și pe ce perioadă

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a oferit detalii referitoare la concediul medical, inclusiv la certificatul de concediu medical, acordat persoanelor care, din cauza pandemiei de covid-19, sunt nevoite să intre în carantină sau în izolare. O prevedere care se regăsește în Ordonanța de urgență 158/2020 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. 

În documentul respectiv se precizează că ”pentru persoanele aflate în carantină, indiferent de locul în care aceasta a fost instituită, cât și pentru persoanele pentru care s-a impus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de direcțiile de sănătate publică în care sunt menționate și perioadele pentru care au fost instituite măsurile de carantină sau izolare”. 

În primul rând este vorba despre concediul medical eliberat de medicul curant la externarea din spital și valabil până la expirarea termenului de izolare. Dacă după acest interval starea de sănătate a permite nu îi permite reluarea activității, medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru aceeași afecțiune, pe durata recomandată în scrisoarea medicală primită de pacient de la medicul curant la ieșirea din spital. 

Citește și Concediul medical pentru carantină sau izolare. Cum se calculează

Reprezentanții CNAS subliniază că dacă medicul curant nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada în care persoana asigurată este izolată la domiciliu sau la locația declarată de aceasta, certificatul de concediu medical pentru aceeași afecțiune se acordă de medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin intermediul consultațiilor medicale la distanță.

În această situație, certificatul de concediu medical se eliberează după ultima zi a încetării perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la această dată.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele