Condițiile deosebite de muncă devin condiții speciale. Cine sunt beneficiarii
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Inițiatorii acestei propuneri legislative modifică Legea privind sistemul unitar de pensii prin acordarea unei facilități importante unei anumite categorii de abgajați.

În expunerea de motive se spune că în România, extracția resurselor minerale rămâne una dintre activitățile cu cele mai mari concentrări de salariați, dar și venituri pentru bugetul de Stat.

Totodată, deși în ultimii 25 de ani au avut loc restructurări, iar productia a scăzut și majoritatea minelor și carierelor au fost inchise, această activitate rămâne o componentă economică importantă.

În companiile de stat cu activitate de exploatare minieră la zi sunt cel pulin 9.000 de salariati care lucrează în condiții deosebite de muncă, așa cum sunt definite acestea de legislația în vigoare, însă realitatea este că din 2001 și până astăzi, condițiile de muncă din minerit nu sunt cu mult îmbunătățite.

Pensia pentru condiții deosebite, modificată în favoarea angajaților

Astfel că inițiatorii propun ca angajații Complexului Energetic Oltenia (CEO) să fie încadrați începând cu data de 1 ianuarie 2020 în condiții speciale de muncă.

Locurile de muncă din CEO care vor fi trecute de la condiții deosebite la cele speciale sunt ”activitățile lucrărilor miniere la zi de excavare cu excavatoare și utilaje de mare capacitate, supravegherea fronturilor de lucru a taluzelor, depunerea sterilului, transportul resurselor minerale și al materialului steril, încărcarea și descărcarea depozitelor de resurse minerale, lucrări miniere specifice, asecare, mentenanță, intreținere și revizie, control interventii mecanice, deservire și reparații utilajele auxiliare dintr-o exploatare la zi, precum și coordonarea, controlul și supravegherea productiei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel