Conducerea Unicredit, apel la calm. Nu este motiv de PANICĂ
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Un apel adresat investitorilor
Un apel adresat investitorilor
Directorii grupului bancar italian UniCredit SpA încearcă să atenueze temerile privind potenţiala preluare a băncii de stat Monte dei Paschi (MPS), după ce Consiliul de Administraţie nu a vrut să prelungească mandatul directorului general Jean Pierre Mustier, transmite Reuters.

Demisia lui Mustier, anunţată luni, în urma divergenţelor cu Board-ul privind strategia grupului bancar italian, a dus la scăderea acţiunilor cu 8%, din cauza îngrijorărilor că UniCredit se va abate de la politica directorului general de a prioritiza creşterea remuneraţiei pentru acţionari în loc de fuziuni şi achiziţii (M&A). Informaţia privind plecarea lui Mustier a venit într-un moment în care Ministerul italian de Finanţe şi-a accelerat eforturile de a găsi un cumpărător pentru MPS.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Mustier, fost bancher francez de investiţii, a stabilit condiţii stricte în negocierile cu autorităţile italiene privind preluarea MPS, după ce în ultimii patru ani a vândut active de miliarde de euro, pentru a spori soliditatea financiară şi a curăţa bilanţul, reducând expunerea băncii la Italia, afectată de povara datoriilor.

"Consiliul de Administraţie nu va fi niciodată de acord cu o tranzacţie care ar afecta interesele grupului, şi în special poziţia sa financiară. Grupul va continua să sprijine economia şi să distribuie capital acţionarilor", a afirmat un purtător de cuvânt al UniCredit în numele directorilor.

Acesta a dat asigurări că banca menţine politica sa privind dividendele. "În ultimele luni, a devenit evident că strategia băncii nu mai corespunde cu viziunea actualului Consiliu de Administraţie. Prin urmare am decis să mă retrag la finalul mandatului meu, în aprilie 2021, pentru a permite noului Board să elaboreze viitoarea strategie", a declarat luni Mustier.

În octombrie, UniCredit SpA l-a numit pe economistul Pier Carlo Padoan în funcţia de director şi îl va desemna pe fostul şef al Trezoreriei în funcţia de preşedinte când va reînnoi Consiliul de Administraţie, în primăvara anului viitor. Analiştii au apreciat că alegerea lui Padoan va spori presiunile asupra lui Mustier de a renunţa la poziţia sa de respingere a fuziunilor şi achiziţiilor.

Din poziţia sa de ministrul al Economiei, Padoan a supervizat salvarea băncii Monte dei Paschi, pe care Guvernul încearcă acum să o reprivatizeze.  Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

Citește și Val de INSOLVENȚE. Asigurările sectorului bancar

În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

MIPE spune de ce România riscă să piardă banii din PNRR

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...


pixel