Consiliul Concurenței clarifică cine va plăti racordurile la utilități
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu a declarat că acest cost de racordare la rețelele de utilități va fi suportat de firmele de distribuție. Declarațiile Președintelui Consiliului Concurenței au fost făcute în cadrul dezbaterii Energy Forum, organizată de DCNews și DCBusiness.

Bogdan Chirițoiu a declarat că pe piața gazelor liberalizarea a început în vara anului trecut, procentul consumatorilor care au trecut la regimul concurențial fiind în prezent de circa 28%.

''Pe piața gazelor, s-a trecut de la 7% la începutul anului trecut, după liberalizarea din vara trecută am ajuns acum undeva la 28%...dar aceștia sunt probabil cei care au un consum mare la gaze și pentru ei factura la gaze este foarte importantă''.

Chirițoiu a menționat că firmele mari de energie au în continuare o poziție foarte puternică față de consumator și că trebuie făcute verificări dacă marile companii de electricitate respectă angajamentele asumate și furnizează cel mai mic preț la energie. ''Ele nu au interesul să scadă prețul, nefiind nici obișnuite cu concurența. Trebuie să ne asigurăm că e concurență. Vom verifica dacă companiile se țin de cuvânt în cele 6 luni. Dar soluția pe termen lung este să avem concurență în piață''.

Accesul la rețea

Președintele Consiliului Concurenței a indicat că, în trecut, toate companiile de gaz au fost sancționate pentru ca aveau practici incorecte față de cei care vroiau să se branșeze la rețea.  

Noua lege va obliga companiile de utilități să efectueze racordurile, fără să le perceapă consumatorilor contravaloarea lucrării. Totuși, Chirițoiu a adăugat că aceste costuri de racordare vor fi recuperate în câțiva ani de firmele de distribuție, prin taxe pentru consumator.

''Suntem în discuții cu ANRE-ul cum trebuie să aplicăm noua lege privind branșamentul la rețelele de utilități, prin care obligația de conectare la rețea se mută de la consumator la compania de distribuție, care își va recupera în timp investiția. Să pui oameni, în zona rurală, să plătească 10 mii de euro pentru branșament e prohibitiv.'' a adăugat Chirițoiu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel