Contribuția la PENSIE în 2021. Aceste date TREBUIE verificate
Autor: Simona Haiduc pe 11 feb, 10:23 | Declarația zilei

Pentru a evita orice surprize nedorite

Având în vedere că viitoarea Lege a pensiilor, cea adoptată în 2019, Legea 127, dar care ar urma să intre în vigoare la 1 septembrie 2021, se pune mai mult accentul pe plata efectivă a contribuțiilor la pensie, salariații trebuie, de acum înainte, să fie mai atenți și să verifice dacă angajatorii le plătesc contriburițiile la pensie. 

Sunt numeroși salariați care, mai devreme sau mai târziu, descoperă că în parcursul lor profesional există perioade când apar ca neasigurați. Problema este că sunt angajatori care nu declară contractele de muncă sau care acumulează mari datorii la impozitele și contribuțiile datorate pentru veniturile din acele salarii - le datorează în sensul că e obligația lor să vireze acele sume, lunar, din brutul salariatului.

Inițiatorii viitoarei Legi a pensiilor au vrut să îi responsabilizeze mai mult pe angajați, adică să-i determine să își verifice mai des situați, interesându-se dacă firmele le plătesc contribuțiile. 

"Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice internaţionale la care România este parte", scrie în textul actului normativ, preluat de Avocatnet.

Altfel spus, perioadele pentru care s-a datorat, dar nu s-a plătit CAS nu vor mai reprezenta stagiu de cotizare.

Citește și Ce se întâmplă cu PENSIILE. Ultimele precizări de la CNPP

Procedura de verificare

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), există mai multe modalități: 

- asigurații pot solicita la casele de pensii certificarea stagiului de cotizare, o adeverință prin care se atestă stagiul de cotizare.

- deschiderea unui cont online pe portalul CNPP - "După ce persoana își crează un cont pe portal poate avea acces la următoarele: informații din carnetul de muncă cu condiția să fi fost scanat și prelucrat; informații accidente de muncă și boli profesionale, dacă este cazul; fișa participant fond pensii PILON II; stagii anuale și lunare după 01.04.2001; fișa financiară; Declarații nominale depuse de angajatori".

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele