Coronavirus. ANCHETĂ în Suedia privind măsurile adoptate în pandemie
Autor: Mara Ivan pe 02 iul, 11:13 | Articole recomandate

Va fi o evaluare la sânge

Guvernul Suediei a format o comisie chemată să investigheze modul contradictoriu în care au abordat autoritățile țării pandemia de coronavirus, relatează agenția Bloomberg.

Spre deosebire de majoritatea statelor europene, care au introdus restricții severe pentru a stăvili răspândirea noului virus, Suedia a ales altă soluție. 

Astfel, nu au existat interdicții generale, iar distanțarea fizică și autoizolarea au avut doar un caracter de recomandare. Dar, conform datelor Universității Johns Hopkins, strategia suedeză a condus la un nivel de mortalitate mult mai ridicat comparativ cu țările vecine. 

Condusă de Mats Melin, fost președintele al Tribunalului administrativ suprem al Suediei, comisia va evalua pașii întreprinși de Guvern și de autoritățile locale pentru prevenirea epidemiei, comparându-le cu măsurile decide de alte state. 

Raportul final al comisiei va fi prezentat în februarie 2022 și va fi precedat de două rapoarte preliminare, primul urmând să fie publicat pe 30 octombrie anul curent. 

Citește și Italia: Un virus extrem de rar stârnește panică și groază

Principalul epidemiolog al Suediei, Anders Tegnell, apără strategia țării, susținând că păstrarea unei societăți deschise, dar cu respectarea distanțării constituie unica metodă realistă de a pune capăt pandemiei pe termen lung. Expertul crede că multe dintre măsurile luate de alții nu au făcut decât să stopeze temporar virusul, fără însă a garanta că nu va reveni. 

În Suedia, pandemia de coronavirus a ucis 5300 de oameni. 40% dintre aceștia sunt persoane în vârstă, care trăiau în case pentru bătrâni.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele