Coronavirus. VA FI GRAV! Alte NECAZURI pentru economia lumii
Autor: Simona Haiduc pe 07 sep, 17:55 | Mutarea zilei

Ce o să se întâmple dacă numărul de infectări va CREȘTE

Analiști financiari și economiști au semnalat principalele temeri generate de amenințările care planează asupra economiei mondiale și care și-ar putea spune cuvântul mai repede decât s-a crezut inițial, adică până la sfârșitul acestui an. 

Economia lumii recuperează din pierderile suferite de pandemia de coronavirus, dar acest proces ar putea încetini din cauza mai multor factori, atrag atenția specialiștii consultați de agenția Bloomberg. Astfel, experții de la Pacific Investment Management Co asigură că saltul înregistrat în prezent de economiile mondiale este efectul programelor de susținere lansate de guverne. 

Spre exemplu, rata șomajului a scăzut brusc în luna august în Statele Unite, economia Chinei afișează o evoluția ascendentă fermă, iar industria Germaniei demonstrează un ritm accelerat de redresare. Dar, atrag atenția analiștii, această creștere nu va putea fi păstrată dacă politicienii principalelor țări ale lumii nu vor întreprinde acțiuni corespunzătoare pentru stimularea ei, deoarece mijloacele deja pompate se epuizează. 

Printre altele, piața mondială a muncii s-ar putea confrunta cu serioase schimbări și nu în favoarea angajaților, pentru că întreprinderile vor fi constrânse de noua realitate creată de pandemie să-și reorganizeze fluxurile de producție, să redistribuie forța de muncă și să organizeze cursuri de recalificare pentru muncitori. Chiar și aceste măsuri vor fi insuficiente pentru a păstra toate locurile de muncă. 

Citește și SUA au MODELAT un război cu Rusia. Moscova AVERTIZEAZĂ

Cel mai mare transportator mondial de mărfuri în containere, AP Moller-Maersk A/S va proceda la o modificarea radicală a modelului de business ceea ce presupune concedierea a 1000 de lucrători. Ford Motor Co va da afară 5% din personalul său din SUA, iar United Airlines Holdings și-a propus să renunțe la serviciile a 16.000 de salariați. 

Dar șomajul nu este singura bătaie de cap pentru economia mondială în lunile care au mai rămas până la sfârșitul anului 2020. Spre exemplu, o cerere de consum slăbită va vulnerabiliza și mai mult marile economii ale lumii. În China, unde pandemia se află sub control de mai multe luni, consumatorii continuă să refuze să-și cheltuiască banii. Scad, de asemenea, indicii de activitate financiară în Europa, deoarece întreprinderile încearcă să-și reducă din cheltuieli pe fondul cererii anemice și a scăderii prețurilor de producție.

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele