Coșmarul facturilor la energie. Ce soluție vrea să aplice Spania
Autor: Mara Ivan pe 14 sep, 10:46 | Cifra zilei

Spania plafonează preţul gazelor naturale şi reduce impozitele pentru a evita facturi mari la utilităţi

Spania va plafona preţurile gazelor naturale, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiei energetice, ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi, a anunţat luni premierul Pedro Sanchez, într-un interviu acordat postului de televiziune TVE, transmite Reuters.

Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate. "Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori". Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%, a declarat prim ministrul.

Acesta a explicat că redirecţionarea profiturilor de la companiile de utilităţi va fi folosită pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi reducerea costurilor cu energia pentru consumatori.

Noile măsuri ar urma să fie adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului de la Madrid. Analiştii se aşteaptă şi la suspendarea impozitului pentru generare de 7% şi extinderea reducerii TVA până la finalul anului.

Măsurile vor avea ca efect reducerea veniturilor guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a afirmat Sanchez.

Citește și La iarnă, nu prețul ridicat la gaze va fi cea mai mare problemă

Cererea ridicată pentru gaze naturale şi creşterea preţurilor la certificatele tranzacţionabile pentru emisii au dus la majorarea preţurilor în multe state europene. 


Cifra zilei Vezi toate articolele