COVID-19. Bilanț mondial: Circa 1,5 milioane de copii au pierdut o rudă
Autor: Simona Haiduc pe 21 iul, 17:13 | Articole recomandate

Un bilanț trist, cutremurător

Medicii au ajuns la concluzia că aproximativ 1,5 milioane de copii au pierdut cel puțin un părinte, un bunic și un tutore din cauza pandemiei de coronavirus. Oamenii de știință au expus rezultatele muncii lor într-un articol publicat în prestigioasa revisă The Lancet.

"Valoarea pierderilor calculată de noi nu este decât o estimare minimă. Numărul real al copiilor care au pierdut unul sau doi întreținători au putea fi de câteva ori mai mare. Pe fondul răspândirii noilor variante ale virusului și în condițiile încetinirii procesului de vaccinare, numărul copiilor rămași orfani din cauza bolii COVID-19 poate crește cu încă câteva milioane. ", spune Juliet Unwin, de la Imperial College din Londra, unul dintre autorii raportului. 

În cadrul studiului, Unwin și colegii ei au folosit datele statistice privind mortalitatea prin infecție cu coronavirus, stocate de Organizația Mondială a Sănătății și de departamentele medicale naționale din 21 de țări ale lumii. Aceste state reprezintă aproximativ 77% din decesele provocate de coronavirus și mai mult de jumătate din infecțiile înregistrate între martie 2020 și aprilie 2021.

Aceste date au fost analizate folosind metode care măsurau anterior cât de des copii devin orfani din cauza HIV și a altor boli infecțioase periculoase. Procedând la o serie de aproximări prin comparare de date, oamenii de știință au ajuns la concluzia că în primele 14 luni ale pandemiei, peste 1,5 milioane de copii și-au pierdut tatăl sau mama, unul sau ambii bunici, precum și tutorele. 

Citește și Șeful OMS este ÎNGROZIT! ”Vom fi obligați să o luăm de la ZERO”

Aceste pierderi sunt distribuite foarte inegal între țări, cele mai afectate fiind Peru, Africa de Sud și Mexic, unde 0,3-1% dintre copii și-au pierdut părinții sau rudele mai în vârstă. În alte state, precum Statele Unite și Argentina, acest procent este ceva mai mic. În același timp, în termeni absoluți, cel mai mare număr de orfani a apărut în Mexic, India, SUA, Peru și Africa de Sud - de la 82.000, la 130.000.


Articole recomandate Vezi toate articolele