Covid-19. Când vom avea un tratament
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Singurul tratament împotriva unui virus este cel împotriva hepatitei C
Singurul tratament împotriva unui virus este cel împotriva hepatitei C
Cursa contra cronomentru globală pentru a dezvolta un vaccin care să încetinească răspândirea Covid-19 este în plină viteză iar experții speră că mai multe variante vor fi gata în 2021. 

Cu toate acestea este foarte probabil ca noul coronavirus să rămână cu noi ani de zile, cerând eforturi îndelungate pentru a găsi un leac pentru cei care încă se îmbolnăvesc, notează Bloomberg.

În lupta milenii împotriva virușilor a umanității, prevenirea cu ajutorul vaccinurilor a avut mult mai mult succes decât tratamentul medicamentos. De fapt, medicina modernă a venit cu un remediu adevărat pentru o singură infecție virală. Pentru multe infecții grave, cele mai bune abordări sunt un cocktail de medicamente care încetinesc viteza infecțiilor.

”Virușii nu pot trăi în afara organismelor, nu sunt independenți, nu pot prelucra hrana, nu pot lua oxigen șio nu se pot reproduce fără sistemul principal de susținere respectiv celula vie din interiorul unei celule vii pe care o parazitează”, a spus Paula Cannon, profesor la Facultatea de Medicină Keck a Universității din California de Sud.

Deci, de ce virușii le fac oamenilor atât de multe probleme? În afara organismului, spălatul temeinic al mâinilor este suficient pentru a ucide cei mai mulți viruși. În interior, memoria lungă a sistemului imunitar este suficientă pentru a elimina fără probleme virușii.

Problemele încep atunci când întâlnim un nou virus

SARS-CoV-2 este ultimul virus dintr-un șir noi boli infecțioase care au surprins lumea în ultimii ani. Cea mai bună speranță împotriva acestuia este un vaccin, care poate opri infecțiile înainte de a afecta organismul.

Un vaccin este, în esență, o scurtătură către imunitate. Dar dacă nu avem imunitate și ne îmbolnăvim, lucrurile se complică. Deoarece virușii nu pot supraviețui singuri, ne deturnează celulele pentru a se înmulți. Această dependență parazitară le face greu de tratat cu majoritatea medicamentelor tradiționale. Un virus este atât de legat de gazda sa încât este dificil să-l distrugi pe unul fără să afectezi celulele gazdă. 
Acest lucru lasă o alegere neplăcută, potrivit Cannon. „Pot ucide virusul, dar ar trebui să te ucid și pe tine”

Unele vaccinuri, cum ar fi cel împotriva rujeolei, au creat suficientă imunitate de turmă încât virusul să nu mai poată prinde și răspândi în populație. În cel mai bun caz, ca și în cazul variolei, vaccinurile au dus la eradicarea bolii.

Tratarea unei infecții active este o altă problemă. Există un remediu farmaceutic pentru un singur virus: hepatita C. Din cauza problemei „ucide virusul, ucide gazda”, cel mai bun pariu este adesea să încetinească virusul suficient pentru ca propriile mijloace de apărare ale organismului să-și poată face treaba.

„Atunci când nu putem ucide un virus, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să-l oprim să nu se reproducă”, a spus Raed Dweik, președintele Institutului Respirator al Cleveland Clinic din Ohio. „Tot ce putem face este să scurtăm perioada  infecției, nu să vindecăm. Chiar și atunci când infecția s-a încheiat, pacientul este mai degrabă recuperat decât vindecat ”.

Remdesivir, singurul medicament utilizat la scară largă, care vizează SARS-CoV-2 în sine, funcționează prin împiedicarea capacității virusului de a se replica. Provoacă erori când virusul încearcă să se copieze singur. A fost, de asemenea, un produs al norocului: medicamentul a fost inițial dezvoltat ca tratament pentru Ebola, dar nu a fost prea eficient, iar focarul în scădere din Africa a făcut dificil studiul producătorului său, Gilead Sciences Inc.

Studiile clinice au arătat că Remdesivirul poate ajuta pacienții spitalizați cu Covid-19 să se refacă mai repede. Dar nu este un remediu și este puțin probabil să existe unul în curând.

"Va dura ani de zile pentru a avea medicamente puternice și specifice care pot opri coronavirusul", a spus Cannon. „Marea majoritate a candidaților ca medicament eșuează”.

În viitor, pacienții vor primi probabil un cocktail de terapii care atacă virusul și altele care îi ajută să le mențină stabile. În prezent, Remdesivir face parte dintr-un amestec de îngrijire care include dexametazona steroidă, cât și abordări agresive atunci când este necesar, inclusiv punerea pacienților pe ventilatoare. Însă baza împotriva noului coronavirus rămâne tot sistemul imunitar uman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel