Covid-19. China forțează utilizarea noilor vaccinuri în ciuda îngrijorărilor
Autor: Oana Pavelescu pe 26 sep, 15:39 | Articole recomandate

China vaccinează în masă cu vaccinuri încă neaprobate

După prima doză de vaccin, nu a avut nicio reacție. Dar Kan Chai s-a simțit îngrozitor după a doua doză de vaccin COVID-19 aprobat pentru utilizare de urgență în China.

„Când conduceam pe șosea, brusc m-am simțit puțin amețit, de parcă aș fi condus beat”, a povestit scriitorul și jurnalistul într-un webinar la începutul acestei luni. „Așa că am găsit un loc unde să opresc mașina, să mă odihnesc puțin și apoi m-am simțit mai bine.”

Aceasta este o rară relatare dintre cele sute de mii de oameni cărora li s-au administrat vaccinuri chineze, înainte de aprobarea finală de reglementare pentru uz general. Este o mișcare neobișnuită care ridică întrebări etice și de siguranță, întrucât companiile și guvernele din întreaga lume se luptă pentru a dezvolta un vaccin care va opri răspândirea noului coronavirus.

Un oficial chinez din sănătate a declarat vineri că China, care a eradicat în mare măsură boala, trebuie să ia măsuri pentru a preveni revenirea acesteia. Dar un expert extern a pus la îndoială necesitatea utilizării de urgență atunci când virusul nu se mai răspândește în țara de unde a pornit pandemia.

Nu este clar exact câte persoane au fost injectate până acum, dar producătorii chinezi de vaccinuri au oferit câteva indicii. Filiala de stat Sinopharm, CNBG, a administrat vaccinul la 350.000 de persoane în afara studiilor clinice, la care s-au înscris aproximativ 40.000 de persoane, a declarat recent un director al CNBG.

O altă companie, SinoVac, și-a injectat 90% din angajații și membrii familiilor acestora, sau aproximativ 3.000 de persoane, majoritatea în condiții de urgență, a spus CEO-ul Yin Weidong. De asemenea, au fost furnizate zeci de mii de doze de CoronaVac către guvernul orașului Beijing.

Covid-19. IMUNITATE pe viață? Da, este posibil, dar cu o CONDIȚIE

Un alt candidat dezvoltat în comun de către armată și Cansino, o altă companie biofarmaceutică din China, a fost aprobat pentru utilizarea de urgență de către personalul militar.

„Primii oameni care au prioritate în utilizarea de urgență sunt cercetătorii în vaccinuri și producătorii de vaccinuri, deoarece atunci când vine pandemia, dacă aceste persoane sunt infectate, atunci nu există nicio modalitate de a produce vaccinul”, a spus Yin.

Acum, marile firme chineze, inclusiv gigantul de telecomunicații Huawei și radiodifuzorul Phoenix TV, au anunțat că sunt în negocieri cu Sinopharm pentru a obține vaccinul pentru angajații lor.

Companiile chineze au patru vaccinuri în faza 3 - două de la Sinopharm și câte unul de la SinoVac și Cansino.

Diego Silva, lector de bioetică la Universitatea din Sydney, a spus că administrarea de vaccinuri la sute de mii de oameni în afara studiilor clinice nu are „merit științific” în China, unde există în prezent foarte puține cazuri cu transmitere locală și nou sosiții sunt în carantină la nivel central.

„Dacă vaccinul ar fi adminstrat în SUA unde virusul încă se dezlănțuie, ar fi altceva, dar într-o țară precum China nu pare să aibă sens, cel puțin pentru mine”, a afirmat Diego Silva.

 

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele