COVID-19. Descoperire îngrijorătoare. Experții, puși pe gânduri. Care sunt recomandările
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Experții sunt îîngrijorați de modul în care SARS-CoV-2 se adaptează
Experții sunt îîngrijorați de modul în care SARS-CoV-2 se adaptează
Rezultatele unui nou studiu condus de Școala de Sănătate Publică a Universității din Maryland arată că persoanele infectate cu varianta Alpha (tulpina dominantă care circula la momentul realizării acestui studiu) aruncă în aer de 43 până la 100 de ori mai mult virus decât persoanele infectate cu tulpinile originale ale virusului. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că țesăturile largi și măștile chirurgicale au redus cu aproximativ jumătate cantitatea de virus care ajunge în aer în jurul persoanelor infectate. Studiul a fost publicat în Clinical Infectious Diseases.

"Cel mai recent studiu al nostru oferă o dovadă suplimentară a importanței transmiterii prin aer", a declarat Dr. Don Milton, profesor de sănătate a mediului la Școala de Sănătate Publică a Universității din Maryland (UMD SPH). "Știm că varianta Delta care circulă acum este chiar mai contagioasă decât varianta Alpha. Cercetările noastre indică faptul că variantele continuă să aibă performanțe din ce în ce mai bune în ceea ce privește deplasarea prin aer, așa că trebuie să asigurăm o ventilație mai bună și să purtăm măști bine ajustate, pe lângă vaccinare, pentru a ajuta la oprirea răspândirii virusului."

Unul dintre autorii principali ai studiului, doctorandul Jianyu Lai, a explicat că: "Știam deja că virusul din salivă și tampoanele nazale avea o mare concentrare în cazul infecțiilor cu varianta Alpha. Virusul din nas și din gură ar putea fi transmis prin pulverizări de picături de către o persoană infectată. Dar, studiul nostru arată că concentrația de viruși din aerosolii expirați crește și mai mult." Aceste creșteri majore ale concentrației de viruți transmiși prin aer în timpul variantei Alfa au avut loc înainte de sosirea variantei Delta și indică faptul că virusul evoluează pentru a se deplasa mai bine prin aer.

Bilanț COVID-19. Spitalele, pe punctul de a rămâne fără locuri

Pentru a testa dacă măștile de față funcționează în blocarea transmiterii virusului între oameni, acest studiu a măsurat cât de mult SARS-CoV-2 este respirat în aer și a testat cât de puțin virus au expirat în aer persoanele bolnave de COVID-19 după ce și-au pus o mască de pânză sau chirurgicală. Acoperirea feței a redus semnificativ particulele încărcate de virus în aerul din jurul persoanei cu COVID-19, ajungând la o cu aproximativ 50%. Din păcate, cârpele și măștile chirurgicale lejere nu au împiedicat virusul să pătrundă în aer.

Dr. Jennifer German, coautor, a declarat că: "Mesajele de reținut din această lucrare sunt că SARS-CoV-2 poate fi în aerul expirat, că evoluează astfel încât să ăși îmbunătățească transmisibilitatea și că folosirea unei măști reduce șansele de a-l transmite prin respirație  altor oameni". 
Acest lucru înseamnă că o abordare stratificată a măsurilor de control (inclusiv o ventilație îmbunătățită, o filtrare sporită, igienizarea aerului cu raze ultraviolete și măști etanșe, pe lângă vaccinare) este esențială pentru a proteja persoanele care lucrează în locuri de muncă unde sunt expuse pulicului larg și în spații închise.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel