COVID-19. Experții au aflat ce-i poate feri pe oameni de tulpina DELTA
Autor: Simona Haiduc pe 28 sep, 20:03 | Declarația zilei

Cseke Attila: Italia ne oferă sprijin în tratamentul anti-COVID

O echipă de oameni de știință din Marea Britanie și India au ajuns la concluzia, în cadru unei studiu de cercetare efectuat în colaborare, că pacienții care au fost vaccinați împotriva COVID-19 vor avea nevoie de 8 ori mai mulți anticorpi pentru a proteja organismul de tulpina delta.

„Echipa a constatat că varianta delta a fost de 5,7 ori mai puțin sensibilă la probele de sânge prelevate de la pacienții infectați cu virusului SARS-CoV-2 și de opt ori mai rezistentă la probele luate de la cei infectați cu tulpina alfa. Cu alte cuvinte, pentru a bloca versiunea delta a coronavirusului, o persoană vaccinate are nevoie de opt mai mulți anticorpi", au spus experții.

Pentru a testa imunitatea la tulpina delta a coronavirusului, experții au colectat sânge de la angajați din domeniul sănătății care au avut deja COVID-19 sau au fost vaccinați cu AstraZeneca sau Pfizer. Potrivit profesorului Ravi Gupta de la Universitatea din Cambridge, tulpina delta a infecției cu coronavirus se înmulțește și se răspândește mai bine printre oameni, comparativ cu alte mutații comune ale virusului.

Anticorpii produși după infecția cu alte tulpini sau după vaccinare nu sunt capabili să protejeze 100% o persoană care a contractat tulpina delta. „Acești factori au contribuit probabil la valul epidemiei din India în primul trimestru al anului 2021, unde până la jumătate dintre cazurile de infecții au apărut în rândul persoanelor care au fusesrră infectate cu variantele anterioare ale virusului”, a spus Gupta.

Pe de altă parte, un studiu britanic arată că, pe lângă protecția împotriva formelor grave, vaccinarea reduce, de asemenea, considerabil probabilitatea de a dezvolta covid-lung.

Citește și ASPIRINA, efect fantastic. Un studiu revoluționar, fără legătură cu pandemia

Vaccinarea și-a demonstrat deja eficacitatea împotriva formelor severe și a redus numărul de decese cauzate de Covid-19, dar în acest moment nu se știa încă dacă vaccinul protejează și împotriva celeilalte consecințe potențial grave ale infecției - așa numitul covid-lung. 

Impactul acestei forme a bolii ar putea fi dezastruos din cauza problemelor pe care le provoacă pe termen lung și a frecvenței sale relativ ridicate. Deoarece, deși se știe puțin despre această boală și despre numărul de persoane afectate, se estimează că aproximativ unul din trei pacienți vor avea în continuare simptome la șase săptămâni după infectarea cu coronavirus.

Studiul britanic publicat în prestigioasa revistă The Lanset Infectious Diseases vine să răspundă la această întrebare: într-adevăr, vaccinul asigură protecție și împotriva covid-lung. 


Declarația zilei Vezi toate articolele