Covid-19. Interferonul, cheia tratamentului? Ce spun specialiștii
Autor: Oana Pavelescu pe 26 sep, 10:39 | Cifra zilei

Numărul îmbolnăvirilor este în continuă creștere

Când doi frați s-au îmbolnăvit de Covid-19 cam în aceeași perioadă, în martie, medicii au rămas nedumeriți. Ambii erau tineri - 29 și 31 de ani - și sănătoși. Cu toate acestea, în câteva zile nu mai puteau respira singuri și, tragic, unul dintre ei a și murit.

Două săptămâni mai târziu, când alți doi frați olandezi au fost loviți de aceeași boală, ambii în vârstă de 20 de ani, geneticienii au fost chemați să investigheze cazul. 

Firul comun al cercetării este lipsa unei substanțe numite interferon care ajută la orchestrarea apărării organismului împotriva agenților patogeni virali și poate fi perfuzată pentru a trata afecțiuni precum hepatita infecțioasă. Acum, dovezi din ce în ce mai multe sugerează că o minoritate semnificativă a pacienților cu Covid-19 se îmbolnăvesc foarte rău din cauza unui răspuns slab al interferonului. Studiile referitoare la gemeni, publicate joi în revista Science și citate de Bloomberg, au arătat că interferonul insuficient poate ascunde un moment de cotitură periculos în infecțiile cu SARS-CoV-2.

COVID-19: Aceste SEMNE pe limbă sunt un NOU SIMPTOM

„Se pare că acest virus are o capacitate cu totul specială”, a spus Shane Crotty, profesor la Centrul pentru Cercetarea Bolilor Infecțioase și a Vaccinurilor de la Institutul de Imunologie La Jolla din California. Această capacitate este aceea de a evita răspunsul imun înnăscut pentru o perioadă semnificativă de timp și, în special, de a evita un răspuns timpuriu al interferonului de tip 1.

Lucrarea evidențiază potențialul terapiilor pe bază de interferon pentru a mări gama de tratamente anti-Covid-19. Acestea includ remdesivirul și plasma convalescentă a Gilead Sciences Inc., o componentă a sângelui pacienților recuperați care poate conține factori imuni benefici.

Aceste tratamente oferă beneficii limitate și sunt de obicei utilizate la pacienții foarte bolnavi, spitalizați. Posibilitatea ca interferonul să ajute unii oameni este o variantă atrăgătoare, deoarece pare a fi cel mai eficient în stadiile incipiente ale infecției, când insuficiența respiratorie care pune viața în pericol ar putea fi evitată. Zeci de studii de tratament cu interferon recrutează acum pacienți cu Covid-19.

 

Te-ar putea interesa și...
Cifra zilei Vezi toate articolele