Covid-19. Mâncarea congelată, PERICOL de contaminare? Ce spun specialiștii
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Mâncarea congelată ar putea fi o sursă de transmitere a SARS-CoV-2
Mâncarea congelată ar putea fi o sursă de transmitere a SARS-CoV-2
Un om de știință din Singapore avertizează asupra transmiterii transfrontaliere a coronavirusului prin alimente, lucru care pune în pericol piața agroalimentară globală care se ridică la 1,5 trilioane de dolari.

”Este posibil ca importurile de alimente contaminate să poată transfera virusul atât lucrătorilor, cât și mediului”, a declarat Dale Fisher, medic australian specializat în Boli Infecțioase și consultant principal în Divizia de Boli Infecțioase la Spitalul Universitar Național din Singaporore. Se crede că piețele de alimente congelate sunt prima etapă a unui lung lanț de transmisie, a adăugat specialistul.

”Coronavirusul se plimbă cu mâncarea, infectând prima persoană care deschide cutia”, a spus Fisher, care de asemenea prezidează Rețeaua Globală de Avertizare și Reacție împotriva Bolilor.

În ultimele luni, China a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește găsirea agentului patogen SARS-CoV-2 pe ambalaje și alimente, ceea ce a întărește teama că articolele importate sunt legate de recurențele recente ale virusului. Beijingul a ordonat luarea unei serii de măsuri de precauție, creând perturbări majore în relațiile cu partenerii săi comerciali.

În timp ce o astfel de transmisie rămâne un eveniment „ciudat”, amploarea comerțului mondial cu alimente este de așa natură încât așa ceva va avea loc de câteva ori la milioane de importuri și exporturi, a spus Fisher.

Este o teorie care a fost minimizată de Organizația Mondială a Sănătății și de unele națiuni occidentale. OMS a declarat că dovezile recente ale epidemiologiei arată că este „puțin probabil” ca virusul să poată fi transmis de pe suprafețe către sistemele respiratorii umane, în timp ce Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a declarat, de asemenea, că nu are cunoștință de dovezi care să sugereze că boala se poate răspândit prin mâncare.

În afara Chinei, unde autoritățile cântăresc din ce în ce mai mult posibilitatea ca virusul să poată fi transportat și transmis prin ambalajele alimentelor, teoria fiind abia menționată sau discutată. Fisher este unul dintre puținii experți internaționali care studiază declanșarea focarelor de alimentele proaspete și congelate contaminate.

COVID-19. Vești EXTRAORDINARE. Cât durează de fapt IMUNITATEA

„Există două școli de gândire și opinia minoritară la care ader este că există o mulțime de dovezi circumstanțiale”, a spus Fisher. „O mulțime de oameni ar putea fi împotriva acestui lucru, deoarece nu vor să sperie lumea că mâncarea ar putea fi o sursă.”

Experimentele făcute de echipa lui Fisher arată că coronavirusul ar putea supraviețui în timpul și temperaturile asociate condițiilor de transport și depozitare utilizate în comerțul internațional cu alimente. Studiul publicat în august nu a arătat nicio slăbire a virusului infecțios după 21 de zile la temperatura standard de refrigerare și congelare a alimentelor, când agentul patogen a fost adăugat la probe de pui, somon și carne de porc.

Faptul că virusul tinde să prospere în medii reci și uscate a făcut ca instalațiile de depozitare la rece să fie spații ideale pentru propagarea agentului patogen. Potrivit lui Fisher, plantele și abatoarele mai degrabă decât școlile și bisericile, sunt susceptibile de a fi puncte fierbinți pentru focarele Covid-19.

„Este pentru că există o mulțime de oțel inoxidabil, pe care crește”, a spus el. „E frig, este aglomerat - este zgomotos, așa că oamenii trebuie să țipe”.

La începutul acestei luni, autoritățile din orașul de coastă din estul Chinei, Qingdao, au declarat că au găsit SARS-CoV-2 viu pe fructe de mare congelate importate, iar doi lucrători portuari responsabili pentru descărcarea ambalajelor frigorifice au fost  testați pozitiv.

China a spus de mai multe ori în ultimele luni că mărfurile refrigerate importate reprezintă riscuri pentru reintroducerea coronavirusului în țară. Ulterior, a interzis produsele importate, inclusiv fructele de mare din Indonezia și aripile de pui din Brazilia, în urma unor teste pozitive a containerelor de transport și a ambalajelor alimentare.

Un focar din iunie din Beijing a declanșat un boicot la nivel național față de somon, atunci când virusul a fost depistat pe masa de lucru a unui vânzător de pește importat. 

Noua Zeelandă, care a menținut întinderi lungi fără virus, a declarat, de asemenea, că se uită la șansa ca unul dintre noile sale clustere să poată fi legat de o uzină de depozitare la rece.

Argumentul lui Fisher pentru care țările asiatice au mai multe șanse să găsească dovezi ale transmiterii prin alimente și ambalaje este datorită faptului că aici pandemia este ținută sub control spre deosebire de țările occidentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...


pixel