Covid-19. Mari speranțe, date de un antireumatic
Autor: Oana Pavelescu pe 30 mai, 15:30 | Declarația zilei

Medicamentul antiinflamator este speranța pentru cei care fac forme grave de covid-19

Un medicament destinat bolilor reumatice, dă rezultate „încurajatoare” pentru formele severe ale bolii Covid-19 prin reducerea riscului de deces și a necesității utilizării ventilatoarelor în terapie intensivă, spune un nou studiu francez, rezultat care oferă o rază de speranță.

"Reducerea semnificativă a mortalității asociate cu utilizarea anakinra pentru Covid-19 în acest studiu este încurajatoare în aceste momente dificile", scrie reumatologul Randy Cron de la Universitatea Alabama (Birmingham, Statele Unite ale Americii) în jurnalul de specialitate The Lancet Rheumatology unde a fost publicat studiul. El subliniază „profilul favorabil de siguranță” al acestui medicament binecunoscut pentru reumatologi.

Scopul este de a contracara „furtuna de citokine”, o reacție inflamatorie necontrolată implicată în forme severe de pneumonie Covid-19, care duce la sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS). O situație în care plămânii nu furnizează suficient oxigen organelor vitale, ceea ce necesită asistența ventilației artificiale cu utilizarea unui aparat.

Mai precis, anakinra blochează una dintre citokinele implicate în această „furtună inflamatorie”, interleukin-1 (IL-1).

Citește: Vaccinul românesc anti-covid. Declarația ministrului Tătaru

Potrivit echipei medicale, respecitiv a lui Thomas Huet și al colegilor săi, din Grupul Spitalelor Paris Saint-Joseph (GHPSJ), administrarea prin injecție subcutanată timp de 10 zile de anakinra (cu denumirea comercială de Kineret), la 52 de pacienți cu o formă severă de COVID-19, a dus la o „reducere semnificativă statistică a riscului de deces și la trecerea la asistență respiratorie prin ventilație mecanică ”.

Doar un sfert din pacienții tratați cu anakinra au fost transferați la terapie intensivă sau au murit față de 73% care nu au beneficiat de această terapie. S-a observat că la pacienții care au primit anakinra s-a înregistrat o scădere rapidă a necesităților de oxigen după numai 7 zile de tratament.

Până la ora actuală au mai avut loc studii mai mici legate de acest medicament antiinflamator care au avut aceleași rezultate promițătoare. din care unul a avut loc și în Italia.

In asteptarea rezultatelor studiilor controlate, anakinra ofera o speranță pentru cei care fac forme grave de Covid-19, a spus dr. Cron.

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele