Covid-19. Pierderea mirosului, diferență majoră față de gripă
Autor: Oana Pavelescu pe 27 sep, 17:41 | Articole recomandate

Covid-19. Pierderea mirosului, diferență majoră față de gripă

Pierderea mirosului care poate însoți Covid-19 este unică și diferită de cea pe care o trăim atunci când răcim sau avem gripă, spun cercetătorii europeni care au studiat experiențele pacienților.

În cazul pacienților cu Covid-19 pierderea mirosului se întâmplă brusc și sever, notează BBC.

De cele mai multe ori nasul nu este înfundat și nici nu curge, majoritatea, în această fază a bolii, încă pot respira liber.

Un alt lucru care îi deosebește este pierderea „adevărată” a gustului.

Pacienții cu coronavirus cu care își pierd gustul nu pot face diferența între amar și dulce.

Experții suspectează că acest lucru se datorează faptului că virusul  afectează celulele nervoase implicate direct în simțul mirosului și gustului.

Principalele simptome ale coronavirusului sunt:

temperatura ridicata

tuse seacă

pierderea mirosului sau a gustului.

COVID-19: Aceste SEMNE pe limbă sunt un NOU SIMPTOM

Oricine are aceste simptome ar trebui să se autoizoleze și să facă aranjamente pentru a face un test pentru a verifica dacă are virusul. Membrii familiei lor trebuie să se izoleze și ei pentru a preveni răspândirea bolii.

Cercetătorul, Prof. Carl Philpott, de la Universitatea Anglia de Est, a efectuat teste de miros și gust la 30 de voluntari: 10 cu Covid-19, 10 cu răceli puternice și 10 persoane sănătoase, fără simptome de răceală sau gripă.

Pierderea mirosului a fost mult mai profundă la pacienții cu Covid-19. Au fost mai puțin capabili să identifice mirosurile și nu au fost deloc capabili să discearnă gusturile amare sau dulci.

Prof Philpott, care lucrează cu organizația caritabilă Fifth Sense, care a fost creată pentru a ajuta persoanele cu tulburări ale mirosului și ale gustului, a spus că: ”Se pare că într-adevăr există trăsături distinctive care diferențiază coronavirusul de alte virusuri respiratorii”.

Acest lucru este foarte interesant, deoarece înseamnă că testele de miros și gust ar putea fi utilizate pentru a distinge pacienții cu Covid-19 de persoanele cu răceală sau gripă obișnuite.

Cercetătorul a mai spus că oamenii își pot face propriile teste de miros și gust acasă folosind produse precum cafea, usturoi, portocale sau lămâi și zahăr.

Simțurile mirosului și ale gustului revin în câteva săptămâni la majoritatea persoanelor care se recuperează după coronavirus, a mai adăugat adăugat profesorul Philpott.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele