COVID-19. PREMIERĂ. O companie din Sf. Gheorghe produce teste rapide proprii
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
România produce teste rapide
România produce teste rapide
Proel Biotech din Sfântu Gheorghe a lansat pe piaţă un kit pentru detectarea anticorpilor de tip IgG care se produc în cazul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, acesta fiind destinat spitalelor şi centrelor de diagnosticare, a transmis compania, într-un comunicat.

Testul se bazează pe metoda serologică ELISA, larg cunoscută şi foarte utilizată în laboratoarele de diagnostic şi de cercetare. Produsul lansat acum pe piaţă este primul test dezvoltat în România care poate măsura, în mai puţin de două ore, răspunsul imunitar al pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. În timpul experimentelor pentru validarea necesară în vederea obţinerii autorizaţiei din partea autorităţilor, testele nu au dat nici rezultate fals pozitive, nici rezultate fals negative.

Produsul a primit autorizaţiile necesare de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, poate fi comandat deja de la producător, urmând ca în următoarele săptămâni să ajungă şi la distribuitori.

"Ideea dezvoltării produsului ne-a venit atunci când împreună cu colegii mei ne-am confruntat, din cauza situaţiei epidemice, cu faptul că a devenit destul de dificil să procurăm din străinătate reactivii esenţiali pentru proiectele noastre de cercetare. Având în vedere că laboratorul nostru desfăşoară, deja, o serie de proiecte de cercetare în domeniul imunologiei şi al dezvoltării de noi metode de diagnostic, lucru pe care îl facem în colaborare cu cercetători foarte bine pregătiţi, erau întrunite toate condiţiile necesare producerii noului nostru produs", a declarat Szilard Fejer, coordonatorul cercetării, citat în comunicat.

Institutul Pasteur pregătește marea SURPRIZĂ! Ceva MIRACULOS

Cercetătorul a adăugat că testul IgG ELISA SARS-CoV-2 va putea, de asemenea, să măsoare răspunsul imunitar de după administrarea viitoarelor vaccinuri, aşadar să arate în ce măsură poate rezista infecţiei sistemul imunitar al unei persoane vaccinate. Şi asta întrucât testul conţine nişte componente virale (proteine) care sunt componente esenţiale şi în mai multe dintre vaccinurile aflate în curs de dezvoltare împotriva coronavirusului.

Szilárd Fejér a declarat că testul este recomandat doar spitalelor şi laboratoarelor, deoarece pentru realizarea testului şi pentru interpretarea rezultatului este nevoie de o probă de sânge şi de echipamente de laborator.

Cercetătorul a mai adăugat că nu există planuri pentru crearea unei versiuni adecvate pentru auto-testare. Autorizarea unui asemenea test ar însemna un proces mult mai lung şi mai complicat. De fapt, niciunul dintre testele rapide aflate pe piaţă nu ar trebui utilizate pentru auto-testare, a punctat omul de știință.

Szilard Fejer a absolvit în 2005 Universitatea din Szeged, unde a studiat chimia, iar în 2009 a obţinut doctoratul la Universitatea Cambridge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel