Covid-19 privit altfel. Nu e nevoie de război pentru a schimba lumea
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O lecție de viață și de moarte
O lecție de viață și de moarte
Trecând dincolo de dezastrul economic și uman provocat de răspândirea noului coronavirus, jurnalistul american David Ignatius încearcă să privească partea plină a paharului, punctând, într-un articol publicat în Washington Post, eventualele consecințe pozitive ale acestei nenorociri numită pandemia covid-19, dacă oamenii vor învăța din lecțiile oferite. Mai mult, el susține că ”există chiar motive pentru care ar trebui să mulțumim acestui virus”.

”Dacă vor trage concluziile corecte, următoarele generații vor fi, cu siguranță, mai bine pregătite pentru a face față altor  epidemii și pandemii, altor calamități”, scrie David Ignatius. Și explică: ”se vor îmbunătăți sistemele de avertizare timpurie, rezervele de materiale, vaccinurile, lanțurile de aprovizionare. Iar medicii de specialitate vor știi mai multe, se vor bucura de mai mult respect, astfel că recomandările lor vor fi ascultate cu încredere, nu luate în derâdere cum s-a întâmplat în cazul noului coronavirus”, crede autorul articolului din Washington Post.

De ce trebuie să mulțumin acestui virus? ”În primul rând pentru că actuala criză îi învață, ba chiar îi obligă pe oameni să fie mai umani. Covid-19 a amintit unora și altora că, în fața bolii și a morții, toți sunt egali. Și că, pentru a trece peste durere, peste dificultăți, pentru a găsi căile și soluțiile potrivite este nevoie de dragoste, de înțelepciune, de înțelegere reciprocă, răbdare și compasiune”.

Pandemia, continuă David Ignatius, ”ne-a arătat cât de distrugător este egoismul, ce înseamnă responsabilitatea acțiunilor față de tine și față de ceilalți, ne-a arătat că trebuie să ții cont și de interesele altora, că trebuie să-i ajuți pe cei apropiați, dar și îndepărtați. Și, foarte important, ne-a învățat cum să trăim în familie pe timp de carantină”, subliniază jurnalistul.

Citește și China va plăti factura mondială a pandemiei covid-19? Căile de atac

În plan practic, pandemia constituie cel mai dur test al pregătirii țărilor și popoarelor de a contracara o amenințare epidemiologică, oferind o experiență la care puțini s-ar fi gândit în urmă doar cu câteva luni. În sfârșit, în plan geopolitic pandemia a arătat că echilibrul de forțe în lume poate fi schimbat și fără război, că soluțiile militare nu sunt universale și că, pentru a învinge este nevoie, înainte de toate, de solidaritate, de colaborare reală și deschisă, fără intenții meschine, ascunse, concluzionează David Ignatius.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel