Covid-19. Un studiu ce RĂSTOARNĂ totul. Medicii NU mai știu
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Profesoara Sarah Gilbert s-a declarat profund onorată să i se înmâneze Medalia Albert, acordată de Royal Society for Arts, Manufactures and Commerce (RSA).
Profesoara Sarah Gilbert s-a declarat profund onorată să i se înmâneze Medalia Albert, acordată de Royal Society for Arts, Manufactures and Commerce (RSA).
Un studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Washington din St. Louis în colaborare cu specialiștii de la Spitalul de Pediatrie St. Jude din Memphis, Tennessee, sugerează că doar 4% dintre pacienţii diagnosticaţi cu boala COVID-19 prezentau niveluri ridicate de molecule imunitare ce declanşează aşa-numita "furtună de citokine", informează Xinhua.

Cercetătorii au analizat celule şi molecule imunitare prezente în probe de sânge recoltate de la 168 de pacienţi diagnosticaţi cu boala COVID-19, 26 de pacienţi cu gripă sezonieră şi 16 persoane sănătoase. Probele au fost prelevate de la pacienţii cu gripă în 2019 sau 2020 şi de la subiecţii cu COVID-19 şi persoanele sănătoase în acest an. De asemenea, oamenii de ştiinţă au colectat informaţii cu privire la evoluţia fiecărui pacient - dacă a fost nevoie de terapie intensivă sau de ventilaţie mecanică şi dacă persoana respectivă a supravieţuit sau a decedat.

Numărul celulelor inflamatorii prezente în sângele pacienţilor cu COVID-19 şi gripă a fost aproximativ acelaşi. Şapte sau 4% dintre pacienţii cu COVID-19 au prezentat semne ale furtunii cu citokine, cu niveluri extrem de ridicate de citokine chiar şi în comparaţie cu alţi pacienţi grav bolnavi. Majoritatea pacienţilor cu COVID-19 cu insuficienţă respiratorie acută nu doar că nu au prezentat aşa-numita furtună de citokine, dar au avut un nivel mai redus de inflamaţie faţă de cei afectaţi de gripă, care erau la fel de bolnavi.

Citește și Covid-19. Cazurile asimptomatice devin tot mai SURPRINZĂTOARE

Câteva studii clinice au constatat că starea unor pacienţi grav bolnavi cu COVID-19 se îmbunătăţeşte în timpul tratamentului cu medicamente din clasa steroizilor, cum ar fi dexametazona, care suprimă inflamaţia. Cheia succesului va consta în găsirea unei modalităţi de a identifica la momentul internării persoanele cu risc ridicat de dezvoltare a furtunii de citokine.

Odată exclusă în mare parte furtuna de citokine, cauza majorităţii cazurilor de insuficienţă respiratorie la pacienţii diagnosticaţi cu boala COVID-19 rămâne necunoscută. "Din populaţia pe care am studiat-o, 24% au decedat, însă doar 4% au prezentat o furtună de citokine", a declarat coautorul Philip Mudd, profesor asistent de medicină de urgenţă care profesează la Barnes-Jewish Hospital. "Majoritatea persoanelor care au decedat de COVID-19 au murit fără (a avea) o furtună de citokine. Gripa severă este mult mai inflamatoare decât COVID-19 sever. Aşadar, ce face ca plămânii lor să cedeze? Încă nu ştim. Încercăm să aflăm", a precizat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel