Covid-19. Vaccinul ar putea fi administrat fără ac
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vaccinurile sunt administrate în mod tradițional cu un ac, dar aceasta nu este singura modalitate. De exemplu, anumite vaccinuri pot fi administrate pe cale orală, sub formă de picătură pe limbă sau printr-un dispozitiv de tip spray.

Vaccinurile care sunt potrivite pentru tehnologia fără ac sunt cele pe bază de ADN, inclusiv un vaccin COVID-19 care este dezvoltat în Australia.

Vaccinurile fără ace sunt atractive, deoarece cauzează mai puțină durere și stres persoanelor care au fobii la ac. Dar au și alte beneficii.

Injectoare cu jet

Cele mai vechi sisteme de injecție fără ac datează din 1866. Aceste dispozitive portabile foloseau presiunea pentru a furniza medicamente prin piele.

Au devenit din ce în ce mai populare la mijlocul secolului al XX-lea și au fost folosite pentru administrarea vaccinurilor împotriva tifosului, poliomielitei și variolei.

Însă în anul 1980 după apariția unui focar de Hepatită B legat de utilizarea acestui sistem a dus la întreruperea utilizării acestei tehnologii.

Vaccin anti-covid. Moderna, veste proastă pentru Donald Trump

Dar, în anul 1990 au început noi cercetări pentru a se îmbunătăți sistemul acesta de injectare, scrie The Conversation.

Vaccinurile orale, inclusiv pentru rotavirus, holera, poliomielita și febră tifoidă există de câteva decenii și sunt utilizate și astăzi în diferite părți ale lumii. Acestea sunt sub formă de lichid sau tabletă.

Mai recent, cercetătorii și companiile de biotehnologie au dezvoltat vaccinuri care se inhalează, cum ar fi spray-uri nazale, dar și plasturi care se aplică pe piele. Acestea din urmă sunt în mare parte încă în teste clinice.

Vaccinuri pe bază de ADN și arma genetică

Vaccinurile ADN au fost o descoperire întâmplătoare ca urmare a experimentelor legate de terapia genetică din anii 1990, în care injectarea ADN-ului în mușchi a generat în mod neașteptat un răspuns imun.

Vaccinurile ADN sunt simple și ieftin de produs în cantități mari și sunt relativ sigure, deoarece nu conțin agenți infecțioși, cum ar fi viruși.

Oamenii de știință au explorat o serie de modalități de administrare a vaccinurilor ADN, fie cu ac, fie fără. Metodele fără ac includ ultrasunete (unde sonore) și electroporarea (impulsuri electrice) care perturbă membranele celulare, permițând ADN-ul să intre în celule.

Pistolul genetic, o formă de injector cu jet, pare a fi cea mai eficientă metodă. Acesta folosește presiunea pentru a injecta ADN în straturile profunde ale pielii. Deoarece îmbunătățește distribuția vaccinului mai adânc în locul injectării, această metodă utilizează mult mai puțin ADN decât injecția cu un ac pentru a genera același răspuns imun.

Avantaje și dezavantaje

Avantajele tehnologiei vaccinului fără ac, în special injectoarele cu jet, includ:

  • pot fi semnificativ mai acceptabile pentru persoanele care se tem de ace, inclusiv pentru copii

  • nu există riscul accidentării cu acul

  • eliminarea acului (până la 500 de milioane de ace sunt aruncate în depozitele de deșeuri în fiecare an după vaccinări, iar 75 de milioane dintre acestea ar putea fi infectate cu boli transmisibile din sânge)

  • îmbunătățesc administrarea vaccinului în piele și utilizează un volum mai mic de vaccin.

Dezavantajele includ:

  • costurile de pornire pentru cei care utilizează dispozitivul, inclusiv achiziționarea de dispozitive pentru pistoale și accesul la sistemele de gaz / aer pentru a le alimenta

  • personalul care administrează vaccinul va avea nevoie de o pregătire specială și este posibil să nu se simtă confortabil folosind tehnologia

  • echipamentul are nevoie de întreținere regulată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel