Covid-19. Vaccinul rușilor. Ce spun cercetătorii occidentali
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Vaccinul Gamaleya Sputnik V este primit cu optimism de cercetătorii occidentali
Vaccinul Gamaleya Sputnik V este primit cu optimism de cercetătorii occidentali
Datele timpurii indică faptul că un vaccin Covid dezvoltat de Rusia este eficient cu peste 90%, au declarat oficiali din țară în această dimineață.

Oamenii de știință occidentali au spus că tehnologia din spatele vaccinului Sputnik V este credibilă și că rezultatele intermediare erau un semn că este posibil ca acesta să fie un vaccin eficient împotriva Covid-19, notează The Times.

Cu toate acestea, ei au avertizat, de asemenea, că eficacitatea vaccinului rusesc este incertă. Unii experți sunt suspicioși că datele ar fi putut fi publicate prematur, în încercarea de a fura startul vaccinului delor de la Pfizer, care a anunțat luni rezultate pozitive ale vaccinului lor.

Oficialii ruși de la Ministerul Sănătății și Fondul Suveran au declarat că eficiența vaccinului lor este de 92%.

"Cazul împărțit între persoanele vaccinate și cei care au primit placebo indică faptul că vaccinul Sputnik V a avut o rată de eficacitate de 92%", se arată într-o declarație a Ministerului Sănătății din Rusia și a fondului suveran al țării.

Eleanor Riley, profesor de imunologie și boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh, a declarat că: „Îmi fac griji că aceste date au fost transmise rapid ca reacție după anunțul făcut de Pfizer / Biontech la începutul săptămânii. Datele Sputnik se bazează pe doar 20 de cazuri de Covid-19 participanți la studiu, comparativ cu mai mult de 90 de cazuri în testările Pfizer. ”

COVID-19. Rușii vor să dea LOVITURA! Fac un vaccin MINUNE

Ea a adăugat: „Aceasta nu este o competiție. Avem nevoie ca toate testele sp fie efectuate la cele mai înalte standarde posibile și este deosebit de important să se respecte criteriile prestabilite, pentru a evita alegerea numai a datelor favorabile. Orice rabat de la standarde riscă să aducă pierderea încrederii publicului în toate vaccinurile, ceea ce ar fi un dezastru. ”

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra, a declarat: „Anunțul bazat numai pe primele 20 de cazuri cum că protecția este de 92% ar putea fi percepută ca fiind puțin grăbită, dar va trebui să vedem datele detaliate atunci când sunt prezentate pentru evaluare inter pares”.

Alți experți au spus că știința care stă la baza proiectului Sputnik este credibilă și ar putea fi o veste bună pentru vaccinul Oxford. Vaccinul de la ruși se bazează pe o bucată de material genetic din coronavirus care este transportată în celulele umane de un vector viral inofensiv. Alte vaccinuri, inclusiv cele dezvoltate de Oxford și Janssen, folosesc aceeași bază tehnică.

Anunțul rușilor vine la două zile după ce Pfizer și Biontech au declarat că rezultatele intermediare au arătat că vaccinul lor a fost eficient peste  90% în prevenirea Covid-19.

Stephen Evans, profesor de farmacoepidemiologie la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a declarat despre rezultatele rusești că: „Acest lucru este încurajator nu doar pentru acest vaccin, ci este o dovadă suplimentară că vaccinurile pot fi eficiente în Covid-19”.

Echipa rusă a spus că vaccinul lor a fost administrat și în septembrie unui grup de voluntari de la spitalele rusești. „Observarea a încă 10.000 de voluntari vaccinați care reprezintă medicii și alte grupuri cu risc ridicat în cadrul utilizării civile a vaccinului în urma studiilor clinice au confirmat, de asemenea, rata de eficacitate a vaccinului de peste 90 la sută”, se menționează în comunicat.

Datele vor fi publicate într-un jurnal academic care va fi evaluat de colegi, se mai spune în comunicat.

Nu au fost identificate „evenimente adverse neașteptate”. Unii dintre cei vaccinați au avut evenimente adverse minore pe termen scurt, cum ar fi durerea la locul injectării, sindromul gripal, inclusiv febră, slăbiciune, oboseală și cefalee.

Ian Jones, profesor de virologie la Universitatea din Reading, a declarat că: „Datele Sputnik reprezintă încă o veste bună pentru dezvoltarea vaccinului anti Covid-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel