Covid-19. Vaccinul Universității Oxford, în pericol. Care este cauza
Autor: Simona Haiduc pe 28 mai, 18:23 | Articole recomandate

S-a ajuns într-o situație bizară

La sfârșitul lunii aprilie, Universitatea Oxford a anunțat că lucrează la un vaccin împotriva covid-19, având ca obiectiv să producă primele doze începând cu luna septembrie. Un proiect care a trezit mari speranțe la nivel mondial, dar care devine tot mai incert din cauza numărului scăzut de persoane contaminate, scrie presa internațională.

”Noul coronavirus este pe cale să dispară prea rapid în Marea Britanie”, a declarat pentru Daily Telegraph, Adrian Hill, profesorul care conduce echipa de cercetători. ”În aceste condiții, faza testelor nu are decât 50% șanse să fie încununată de succes”, a atras atenția expertul britanic. 

Intervievat de jurnaliști, el a precizat că ”zece mii de persoane au fost recrutate pentru a testa vaccinul, iar jumătate dintre ele vor primi placebo. Dintre toate aceste persoane, mai puțin de 50 ar urma să primească virusul. Dacă, în final, mai puțin de 20 vor fi contaminate, rezultatele obținute în această fază s-ar putea dovedi inutile”, a explicat profesorul britanic. 

Citește și Valul doi al epidemiei. Israel măsoară ”imunitatea colectivă”

Prin urmare, dacă în urmă cu câteva săptămâni, șansele de a obține vaccinul în septembrie erau de 80%, astăzi ele au scăzut la 50%. ”Suntem într-o situație bizară, pentru că am ajuns să ne dorim ca virusul să mai rămână ceva timp printre noi”, a spus Adrian Hill, menționând că rezultatele testelor din luna aprilie au fost pozitive. 

Merită menționată că Washingtonul a investit 1,2 miliarde de dolari în proiectul Universității Oxford pentru a produce 400 milioane de doze de vaccin. Miza este extrem de mare, iar presiunile se intensifică pentru echipa de cercetători din Marea Britanie.  

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele