Covid-19. Vești bune. Vaccinul rușilor, lăudat de publicațiile științifice
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Procesul de aprobare se accelerează
Procesul de aprobare se accelerează
Vaccinul împotriva Covid-19 propus de Rusia a indus un răspuns cu anticorpi tuturor participanților la studiile timpurii și nu s-au găsit efecte adverse grave, potrivit primelor date revizuite privind studiile asupra noului medicament.

Vaccinul a produs, de asemenea, un răspuns în celulele T - un tip de celule albe din sânge care ajută sistemul imunitar să lupte cu infecția - conform rezultatelor preliminare din studiile din fazele 1 și 2, studii care au fost publicate vineri în jurnalul medical  The Lancet. Aceste concluzii sunt similare cu afirmațiile făcute anterior de specialiștii ruși, notează Bloomberg.

La momentul anunțării aprobării vaccinului, oficialii din domeniul sănătății din alte țări au criticat aspru pripa cu care s-a făcut acest lucru, deoarece aprobarea a survenit înainte de studiile din faza 3 de testare.

Sputnik V, așa cum a fost botezat vaccinul, a fost testat în două spitale rusești și au fost implicați 76 de adulți sănătoși cu vârstele cuprinse între 18 și 60 de ani. 

Cercetătorii au luat plasmă convalescentă de la 4.817 persoane care și-au revenit după forme ușoare sau moderate de Covid-19 pentru a compara imunitatea post-vaccinare cu imunitatea naturală iar concluzia a fost că răspunsurile la anticorpi au fost mai mari la persoanele vaccinate.

Rușii au testat două forme ale vaccinului, una congelată și una liofilizată iar răspunsul imun a fost mai puternic la vaccinul congelat.

Rusia administrează vaccinul oficialilor și altor persoane proeminente din afara grupurilor de testare de luni de zile fără să aștepte rezultatele complete ale studiului. Vineri, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, în vârstă de 62 de ani, i-a spus lui Putin într-o conferință video televizată că a s-a vaccinat și a simțit doar un disconfort minor. Putin a spus luna trecută că și una dintre fiicele sale a fost vaccinată și că se simte bine. Kremlinul nu a dezvăluit dacă Putin a fost vaccinat.

Covid-19. Elita din Rusia primește un VACCIN experimental

Faza a 3-a de testare

Faza 3 de testare a vaccinului a fost aprobată pe 26 august pentru 40.000 de voluntari din diferite grupe de vârstă și risc.

„Imunogenitatea este de bun augur, deși nu se poate deduce nimic asupra imunogenității la grupele de vârstă înaintate, iar eficacitatea clinică pentru orice vaccin Covid-19 nu a fost încă demonstrată”, a spus Naor Bar-Zeev, profesor asociat la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, într-un comentariu legat în The Lancet. „Demonstrarea siguranței va fi crucială cu vaccinurile Covid-19, nu numai pentru acceptarea vaccinului, ci și pentru încrederea în vaccinare în general”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel