Covid-19. Reinfectările se înmulțesc. Ce înseamnă acest lucru. Explicațiile specialiștilor
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Noul coronavirus are încă multe necunoscute
Noul coronavirus are încă multe necunoscute
La întrebarea dacă oamenii au imunitate la SARS-CoV-2 după ce s-au îmbolnăvit odată și, dacă da, pentru cât timp, a devenit mai acută, acum că oamenii de știință găsesc un număr tot mai mare de persoane care s-au infectat cu noul coronavirus de două ori. 

O femeie chiar a și murit după a doua infecție. Cercetătorii încă lucrează la implicațiile depline ale reinfecțiilor și ale ramificațiilor asupra eforturilor de a pune capăt celei mai mortale pandemii dintr acest secol, notează Bloomberg.

Câți oameni au fost reinfectați?

Un tracker întreținut de agenția de știri olandeză BNO News înregistrase 24 de cazuri la nivel global începând cu 16 octombrie. Primul caz confirmat, un bărbat de 33 de ani din Hong Kong, a fost raportat în august. El a prezentat rezultate pozitive în martie avea simptome ușoare ale Covid-19, boala cauzată de SARS-CoV-2 și a fost declarat vindecat după două teste negative câteva săptămâni mai târziu. La patru luni și jumătate după primul eveniment, bărbatul a fost test pozitiv din nou, deși nu avea simptome. Singura persoană cunoscută care a murit din cauza unui caz de reinfecție a fost o olandeză în vârstă de 89 de ani, care era în cursul unui tratamet de chimioterapie pentru un cancer rar al globulelor albe din sânge.

Cum se distinge un caz de reinfecție de un singur caz de boală prelungită?

Pentru a demonstra reinfecția, oamenii de știință trebuie să izoleze de fiecare dată microbul vinovat, să verifice amprenta sa genetică și să arate că fiecare infecție a fost cauzată de o tulpină diferită de SARS-CoV-2.

Este neobișnuită reinfectarea cu un virus?

Deloc. Doar unii viruși, cum ar fi cel care provoacă rujeola, oferă ceva aproape de protecția pe tot parcursul vieții împotriva unui al doilea episod de îmbolnăvire. Virușii obișnuiți care, la fel ca SARS-CoV-2, cauzează boli respiratorii - cum ar fi cei responsabili de răceli și gripă - sunt răspândiți în mare parte din cauza capacității lor de reinfectare. O serie de factori pot permite repetarea infecției, inclusiv un răspuns insuficient al sistemului imunitar, imunitatea în scădere și o mutație a virusului în măsura în care oamenii întâlnesc în esență cea mai recentă versiune pentru prima dată.

Covid-19. Anthony Fauci, afirmație ȘOCANTĂ despre primele vaccinuri

Care este motivul reinfectării în cazul SARS-CoV-2?

Nu este clar, deși rata mutației virusului nu a declanșat până acum alarme mari. Există indicii că infecția cu acesta oferă o anumită imunitate ceva timp. Într-un studiu, macacii Rhesus infectați cu virusul păreau a fi protejați împotriva reinfecției atunci când erau expuși unei tulpini identice în faza de recuperare timpurie. O serie de studii au concluzionat că oamenii produc anticorpi timp de până la 7 luni după infecție. Cu toate acestea, nu este clar dacă prezența lor este suficientă pentru a preveni reinfectarea și cercetările au arătat, de asemenea, că nivelurile de anticorpi scad rapid, în special pentru cei care au avut forme ușoare. În majoritatea reinfecțiilor urmărite de BNO News, pacienții au prezentat simptome ușoare sau deloc. Media timpului de reinfectare a fost de 74 de zile.

Ce se întâmplă în a doua infecție?

În 10 din cele 19 cazuri a doua infecție a produs simptome mai grave decât prima dată și, în cinci cazuri, a produs forme foarte grave. Cercetătorii cred că un motiv ar putea fi faptul că, a doua oară, pacientul a fost expus la o doză mai mare sau mai virulentă de virus. Nu se știe dacă cei care sunt reinfectați pot transmite virusul altora. În lumina reinfectărilor confirmate, un grup de cercetători a recomandat în revista Lancet ca cei care au avut Covid-19 să ia aceleași măsuri de precauție ca toți ceilalți împotriva bolii, respectiv, mască, spălatpe mâni des și distanțare socială.

Ce spun reinfecțiile despre perspectivele unui vaccin eficient?

Nimic neapărat. În primul caz raportat de reinfecție, în care prima dată a fost o formă ca fiind gravă, a doua oară, forma a fost una mai ușoară. O teorie este că sistemul imunitar necesită o provocare dură pentru a fi pregătit în mod adecvat pentru a face față virusului. Un vaccin ar putea oferi acest antrenament și nu neapărat doar prin producerea de anticorpi. Mai multe vaccinuri experimentale Covid-19 determină producerea unui jucător imunitar mai puțin cunoscut, celulele T. În timp ce prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 este obiectivul final, cercetătorii spun că un vaccin care protejează împotriva îmbolnăvirii sau chiar împotriva formelor severe ar fi foarte util.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

Putin vrea o bursă a cerearelor pentru BRICS

Președintele Rusiei Vladimir Putin a ordonat guvernului...

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel