Creșterea PREȚULUI la gaze. Pe cine aruncă ministrul Energiei VINA
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Virgil Popescu: Procesul de decarbonare NU se poate fără energie nucleară
Virgil Popescu: Procesul de decarbonare NU se poate fără energie nucleară
Creşterea preţurilor la gaze naturale e dirijată de Federaţia Rusă, prin Gazprom, a afirmat, vineri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.

"Referitor la preţurile la gaze este o creştere pur şi simplu dirijată de către Federaţia Rusă, de către Gazprom. Părerea mea apropo de gaze, după ce va fi operaţional Nord Stream 2 vom vedea o scădere a preţului", a susţinut Virgil Popescu.

Pe subiectul preţurilor la electricitate, ministrul Energiei a menţionat că producătorii care nu folosesc surse fosile vând în prezent energia la preţul marginal de pe piaţă, în contextul în care Pactul Green Deal a majorat cu peste 100% preţul certificatelor de carbon plătite de producătorii de energie din surse fosile.

"Referitor la energie electrică, Pactul Green Deal a dus o creştere de la 22 la 55 de euro a certificatului de CO2. Toţi ceilalţi producători care nu folosesc energie fosilă, care nu plătesc CO2, vând energia la preţul marginal de pe piaţă, de aceea este această creştere, coroborată cu o creştere economică, cu o revenire din pandemie, o creştere a energiei electrice atât în Europa cât şi în Asia, unde se consumă foarte foarte mult. Atât la energie electrică, cât şi la gaze, creşterea consumului a fost foarte mare", a precizat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a afirmat că 10 milioane de români vor primi în această iarnă bani de la Guvern pentru plata facturilor de gaze şi electricitate.

Urmările deciziilor premierului Cîțu: România se împrumută foarte scump

"Ce putem face? Sigur, pe lângă consumatorul vulnerabil care sper să iasă repede din Parlament. Totodată, lucrăm la două scenarii de compensare a facturilor atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale, pentru români. Mergem până la venitul mediu sau consumul mediu. Ceea ce am promis vom face şi aproximativ 10 milioane de români vor primi ajutor financiar, în această iarnă, pentru plata facturilor de energie electrică şi gaze naturale", a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a mai arătat că preocuparea principală a instituţiei pe care o conduce este crearea de noi capacităţi de producţie a energiei electrice şi de dezvoltare a reţelei de transport de gaze.

"Preocuparea principală a Ministerului Energiei, per ansamblu, este crearea de noi capacităţi de producţie a energiei electrice, de întărire a reţelei de transport a energiei electrice, de dezvoltare a reţelei de transport de gaze şi, în paralel, reţeaua de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale, pentru a putea creşte gradul de acces al românilor la gaze naturale", a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a explicat că a făcut toate aceste afirmaţii în cadrul conferinţei "Black Sea and Balkans Security Forum", unde a reiterat că dezvoltarea energiei nucleare este esenţială pentru decarbonare.

"Am onorat invitaţia de a participa la a cincea ediţie a conferinţei 'Black Sea and Balkans Security Forum', la panelul 'Opportunities in the Black Sea Region for the Energy Sector. Development, Cooperation, Supplier Diversification'. Am vorbit despre energie, despre legătura dintre energie şi Marea Neagră, despre securitatea energetică a României, despre colaborarea cu partenerii strategici europeni şi americani, despre faptul că decarbonare fără energie nucleară, după părerea mea şi a multor miniştri din UE şi de peste Ocean nu se poate realiza, de aceea dorim cu ardoare să dezvoltăm Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă şi, de ce nu, să aducem tehnologii noi, inovatoare în România în domeniul nuclear. Ne uităm foarte serios şi la energia eoliană off-shore", a menţionat Virgil Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel