Criza mondială de semiconductoare lovește și industria auto din România
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Ford România își suspendă producția
Ford România își suspendă producția
Ford Craiova suspendă producţia de vehicule şi motoare pentru opt zile, începând cu data de 26 februarie, ca urmare a problemelor legate de furnizarea de semiconductori care afectează o mare parte din industria auto globală, au anunţat, miercuri, reprezentanţii companiei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ford România, Ana Maria Timiş, planul actual al companiei este ca producţia să fie reluată pe 10 martie.

De ce Taiwan a devenit noul punct nevralgic al economiei mondiale

"Pe parcursul celor opt zile în care producţia va fi suspendată, angajaţii fabricii Ford Craiova vor fi plătiţi conform acordurilor încheiate între companie şi sindicate şi ţinând cont de legislaţia în vigoare. La nivel global, Ford monitorizează îndeaproape situaţia şi îşi adaptează planurile de producţie pentru a minimiza efectul asupra angajaţilor, furnizorilor, clienţilor şi dealerilor din întreaga Europă", a precizat Ana Maria Timiş. 

Toate problemele au plecat din Taiwan al cărui rol în economia mondială a fost una discretă, până în momentul în care industria auto a început să sufere din cauza deficitului de cipuri care sunt practic utilizate la orice, de la senzori de parcare la reducerea emisiilor. Cu producătorii auto, printre care Volkswagen AG din Germania, Ford Motor Co. din SUA și Toyota Motor Corp. din Japonia, obligați să oprească producția și fabricile inactive, importanța Taiwanului a devenit brusc prea mare pentru a fi ignorată.

Cancelarul Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron au discutat despre potențialul penuriei anul trecut și au convenit asupra necesității de a accelera efortul Europei de a-și dezvolta propriul sistem din industria cipurilor, potrivit unui oficial francez cu cunoștințe despre această problemă.

Puterea Taiwanului asupra afacerii cu semiconductori - în ciuda amenințării constante a invaziei de la Beijing - reprezintă, de asemenea, un punct în care lanțul global de aprovizionare se sufocă și care a generat urgentarea rezolvării problemei guvenelor de la Washington până la Tokyo.

Uniunea Europeană își propune să consolideze „suveranitatea tehnologică” a blocului printr-o alianță înarmată inițial cu până la 30 de miliarde de euro (36 miliarde de dolari) de investiții public-private pentru a crește cota Europei din piața globală a cipurilor la 20% (fără o dată țintă) ) de la mai puțin de 10% acum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel