Cum a devenit Angela Merkel din groparul UE, salvatorul Uniunii
Autor: Simona Haiduc pe 28 iun 2020 / 11:43 | Mutarea zilei

Angela Merkel: Ne aşteaptă luni FOARTE, foarte GRELE

De-a lungul timpului, Angela Merkel, a fost catalogată drept groparul Europei. În timpul crizei euro, cancelarul Germaniei nu a putut explica grecilor de ce trebuie să respecte regimul sever de austeritate impus de ea. În 2011, a decis, unilateral, să renunțe la energia nucleară, iar patru ani mai târziu a deschis porțile țării sale pentru un milion de refugiați. În 2017, concentrată pe problemele politicii interne, nu a reacționat la propunerea Franței de renaștere a Uniunii Europene. 

Pandemia de coronavirus a răsturnat lucrurile, exact înainte ca Germania să preia, de la 1 iulie, președinția UE. În acest context, cancelarul a devenit unul dintre puținii lideri mondiali care a reușit să-și consolideze poziția în momentul de cotitură generat de răspândirea noului virus. Merkel și-a demonstrat, o dată în plus, intuiția politică, folosindu-se de conjunctura creată pentru a reveni în lumina reflectoarelor.

Decizia ei fără precedent de a adopta un plan european comun care va ajuta, în primul rând, Italia, Spania și Franța, a schimbat imaginea cancelarului german pe Bătrânul continent. Din gropar, Merkel a devenit salvator. Pentru a proteja, în primul rând, interesele țării sale. Da, Merkel a ieșit din zona ei de confort, pentru că situația internațională, extrem de instabilă, era în mare pericol, cu impact negativ asupra Germniei. Pandemia a agravat inegalitatea între țările din Europa, amenințând stabilitatea pieței interne, atât de importantă pentru exportatorii germani. 

Creșterea globală a populismului, decizia Marii Britanii de a se retrage cu orice preț din UE, politica plină de imprevizibil a Statelor Unite sub conducerea lui Donald Trump, manevrele Chinei și ale Rusiei de subminare a unității europene au amplificat preocupările Berlinului. ”Pandemia a arătat cât de fragil a ajuns proiectul european”, declara Merkel, pe 18 iunie, în Bundestag. 

Alt factor care explică transformarea Angelei Merkel a fost decizia surprinzătoare a Curții constituționale a Germaniei din 5 mai. Punând la îndoială supremația dreptului european, Tribunalul de la Karlsruhe a demonstrat că, de fapt, elitele germane nu mai  tânjesc după o alianță mai strânsă în Europa. Criticând BCE, Curtea a obligat statele membre să folosească instrumentul bugetar pentru revigorarea economiei, în loc să se bazeze pe politica monetară a UE, cum a fost înainte. 

Citește și Macron și Merkel pun lumea la cale. Discuții cu băiaie lungă

Toate aceste evenimente au pus Germania în fața unei alegeri: să se pregătească pentru o dezintegrare lentă a UE și eventuală renunțare la moneda unică sau să facă tot posbilul pentru a salva proiectul european și euro. Apropiindu-se de sfârșitul carierei sale, Angela Merkel a optat, după cum constată publicația franceză Le Point, pentru a doua alternativă, chiar dacă acest lucru presupune renunțarea la vechile interdicții. În locul unei Europe germane, de care mulți s-au plâns după criza euro, cancelarul a ales o Germanie europeană. 


Mutarea zilei Vezi toate articolele