Urmărește dezbaterea live

NASA se apucă de produs oxigen pe Marte
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Roverul Perseverență este trimis să experimenteze fabricarea oxigenului
Roverul Perseverență este trimis să experimenteze fabricarea oxigenului
Când roverul Perseverență al NASA va ajunge în craterul Jezero pe 18 februarie 2021, va demara un experiment care va încerca să transforme dioxidul de carbon atmosferic în oxigen prețios. 

Astfel că viitoarele misiuni cu echipaj uman trimise pe Planeta Roșie ar putea folosi cantități mari de oxigen convertit pentru a crea combustibilul necesar lansării rachetelor de întoarcere de pe Marte.

Deoarece lansările în spațiu sunt un efort foarte costisitor, cu un preț aproximativ de 10.000$ pe kilogramul de încărcătură. Pentru a reduce costurile și a face mai realistă călătoria spre Marte, NASA și partenerii săi explorează modalități prin care viitorii astronauți pot utiliza resurse native ale Planetei Roșii pentru a supraviețui și, în cele din urmă, pentru a reveni pe Pământ.

Una dintre cele mai vitale resurse de care vor avea nevoie astronauții pentru a explora Marte este oxigenul. Acest gaz prețios este necesar pentru o serie de scopuri. Cel mai evident, echipajul uman va avea nevoie de oxigen proaspăt pentru a respira, dar este, de asemenea, un ingredient cheie necesar pentru a sintetiza combustibilul necesar pentru alimentarea unei rachete în călătoria de întoarcere pe Pământ.

Declarație ȘOCANTĂ! Omenirea va DISPĂREA în următorii ani

Rover-ul Perseverență al NASA este setat să testeze fezabilitatea producerii de oxigen pe Planeta Roșie după ce va coborâ pe suprafața marțiană, cu ajutorul instrumentului său Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE).

Atmosfera marțiană este incredibil de subțire față de scutul atmosferic al Pământului și este compusă din 95% dioxid de carbon.

Instrumentul, de dimensiunea unui prăjitor de pâine, este proiectat pentru a aspira aportul abundent de CO2 din atmosferă folosind o pompă de aer și pentru a separa electrochimic gazul de seră în părțile sale constitutive, fiecare moleculă producând doi atomi de oxigen și unul de carbon. Rezultatele experimentului vor fi apoi analizate pentru a evalua puritatea și cantitatea de oxigen produs.

„MOXIE este conceput pentru a produce aproximativ șase până la 10 grame de oxigen pe oră - suficient pentru ca un câine mic să respire”, a spus Asad Aboobaker, inginer de sisteme MOXIE la Laboratorul de Propulsie cu jet al NASA. "Un sistem pe scară largă conceput să producă oxigenul necesar pentru zborul spre casă, ar trebui să mărească producția de aproximativ 200 de ori decât va crea MOXIE."

Acest proces rulează la o temperatură ridicată de 800 °C ceea ce necesită construirea instrumentului din materiale rezistente la căldură, inclusiv elemente din aliaj tipărite 3D care ajută la distribuirea excesului de căldură. Dispozitivul experimental în formă de cutie este, de asemenea, acoperit cu aur pentru a proteja restul rover-ului de radiațiile infraroșii generate în timpul procesului de creare a oxigenului.

Oamenii de știință lucrează în prezent la crearea unui extractor de oxigen MOXIE de la scară normală și care va fi cu mult mai mare decât cel experimental, noul MOXIE va ajunge să cântărească o mie de kilograme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel