Cum păcălește SARS-CoV-2 sistemul imunitar. Un cercetător român dezleagă misterul
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Mihnea Boștină
Mihnea Boștină
Cercetătorii de la Universitatea Otago au descoperit mai multe lucruri despre cum operează virușii pentru a păcăli sistemul imunitar, descoperite care acum este folosită pentru a înțelege mai bine modul în care SARS-Cov-2 funcționează.

Cercetătorul de origine română Mihnea Boștină împreună cu Sai Velamoor au studiat un virus (Oryctes rhinoceros nudivirus (OrNV)), un agent important în biocontrolul împotriva gândacului rinocer al nucii de cocos, o insectă care devastează culturile de cocotieri.

Cercetătorii au descoperit că virusul folosește o momeală care îl ajută să evite sistemul imunitar. Dr. Boștină a explicat că descoperirea este un pas mic pentru mai buna înțelegere a modului în bolile infecțioase funcționează.

Echipa de cercetători folosește acum aceeași tehnică pentru a investiga schimbările care au loc în celulele infectate cu SARS-CoV-2.

Dr. Boștină explică faptul că virusurile care se reproduc și se reunesc în interiorul nucleului au dezvoltat abordări speciale pentru a modifica peisajul nuclear în avantajul lor. Echipa de cercetători a folosit microscopia electronică pentru a investiga modificările celulare care apar în timpul infecției cu nudivirus și a fost găsit un mecanism unic pentru modul în care funcționează virusul.

„Studiul nostru a dezvăluit că virusul dobândește o membrană în nucleul celulei infectate și este complet echipat pentru a infecta celule noi în acestă loc precis. Acest lucru este în contrast cu alte virusuri învelite - cum ar fi coronavirusul, care are și această proprietate, aceea de a fi învelit.

Simpla răceală ne-ar putea proteja de Covid-19. De ce

"După ce este complet asamblat, virusul folosește o tactică inteligentă de a trece prin diferite medii, ambalate în diferite structuri de membrană până când este eliberat în apropierea  membranei celulei."

Dna Velamoor spune că această strategie implică faptul că multe dintre virusurile eliberate de celulele infectate vor fi închise într-o membrană celulară în timpul călătoriei în interiorul organismului infectat.

Mihnea Boștină este cercetător virusolog, director academic la Otago Micro and Nano Imaging, și predă la Departamentul de microbiologie și imunologie al Universității din Otago, Noua Zeelandă. A făcut studii de geologie și geofizică, dar și studii de matematică și informatică, la București. Este doctor în biofizică și biologie structurală, titlu obținut la Universitatea Johann Wolfgang Goethe din Frankfurt pe Main, a lucrat în cercetare la Institutul Max Planck, la Harvard și la McGill University Montreal, Canada

„Acest lucru înseamnă că vor fi ratați de sistemul imunitar și pot folosi această membrană momeală pentru a pătrunde în orice alt tip de celule, fără a fi nevoie de un receptor specific virusului. Este dezvăluită pentru prima dată o strategie inteligentă a virusurilor insectelor. Va fi interesant să găsim în ce măsură alte tipuri de viruși - cum ar fi cei care infectează oamenii - sunt de asemenea capabili să efectueze un proces similar."

Dr. Boștină spune că cercetarea demonstrează o altă manieră în care virusii sunt capabili să deturneze celulele infectate și avertizează oamenii de știință cu privire la mecanismul nou de transmitere virală.

„Virușii nu vor înceta niciodată să ne uimească cu arsenalul lor de neoprit. Numai studiindu-le putem fi pregătiți să răspundem în mod adecvat atunci când ne infectează”.

Cercetarea tocmai a fost publicată în mBio, o revistă științifică publicată de Societatea Americană pentru Microbiologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel