Cum s-a infiltrat Kremlinul la Palatul Buckingham
Autor: Oana Pavelescu pe 25 sep, 18:48 | Articole recomandate

Prințul Michael of Kent

Statura, ochii, fruntea înaltă și, mai ales, barba, delicat îngrijită, mereu pieptănată și netezită: personajul pare să fi descins dintr-un portret oficial al țarului Nicolae al II-lea, bunicul său. Văr primar al reginei Elisabeta a II-a, prințul Michael de Kent are o slăbiciune pentru descendența rusă a familiei Windsor și nu pierde nicio ocazie de a o face cunoscută. Într-adevăr, George al V-lea, bunicul actualului suveran, a fost văr primar al ultimului țar care a fost ucis de bolșevici în 1918.

Michael de Kent și-a folosit rudenia și faima regală pentru a acționa ca intermediar plătit între Regatul Unit și Rusia. Prezentat de partenerul său de afaceri, marchizul de Reading, drept "ambasadorul neoficial al Majestății Sale la Moscova", acest aristocrat în vârstă de 78 de ani, cu abilități interpersonale considerabile, are acces direct la urechea lui Vladimir Putin, pe care îl poate suna direct. Astfel, la cererea Kremlinului, prințul găzduiește frecvent seminarii și dineuri profitabile pentru a pune în legătură cercurile politice și de afaceri rusești cu factorii de decizie londonezi.

De fapt, președintele Putin i-a acordat "Ordinul Prieteniei", cea mai înaltă distincție rusă acordată unui străin, ca recunoaștere a eforturilor sale de a consolida cooperarea anglo-rusă.

Prințul și Putinștii

Anul trecut, Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu comercianții de aur din Coreea de Sud care doreau să fie puși în contact cu marii mahări ai Kremlinului. Prințul a fost de acord să folosească agenda sa de adrese pentru o taxă de 10.000 de lire sterline (11.620 de euro) pe zi. El a declarat că este pregătit să înregistreze un discurs pentru investitorii companiei din apartamentul său de la Palatul Kensington pentru suma de 200.000 de dolari. Maniere elegante, patină inimitabilă, onorarii ridicate și discreție: succesul său se bazează în mare parte pe manualul de deschizător de uși cu sânge albastru perfect. 

Citește și: Meghan Markle, certată RĂU cu banii. Îi termină una, două

"Prințul și putinisștii", acesta era titlul care a apărut pe prima pagină a Sunday Times din 9 mai. Ziarul a expus în mare detaliu matrapazlâcurile celui pe care îl numește "Prințul de închiriat". Interlocutorii coreeni ai lui Michael of Kent au fost de fapt doi dintre jurnaliștii de investigație, care l-au filmat cu camera ascunsă. Demascat, prințul Michael a aruncat toată vina pentru incident pe asociatul său, marchizul de Reading, "un prieten drag care, pentru a mă ajuta, a sugerat o misiune pe care nu aș fi vrut să o fac niciodată".

La rândul său, Palatul Buckingham a subliniat că este vorba despre o chestiune privată. 

Dar controversa este o rușine majoră pentru guvernul britanic. Anturajul lui Putin a fost supus unor sancțiuni economice de la izbucnirea războiului cu Ucraina. Disputa bilaterală a fost agravată de atacul chimic cu Novichok asupra transfugului Serghei Skripal din Salisbury și de asasinatele misterioase ale opozanților ruși din Londra.

Scandaluri în serie

Abaterile prințului Michael de Kent evidențiază încă o dată conflictul de interese dintre statutul regal și activitățile comerciale. Pentru familia regală britanică, afacerile sunt prea des sinonime cu scandalul. Cea mai recentă controversă îl privește pe Peter Phillips, unul dintre nepoții reginei, care a făcut o înțelegere cu un oficial al Partidului Comunist Chinez pentru care a lăudat meritele laptelui produs la o fermă a primăriei din Shanghai.

Elisabeta a II-a este îngrozită de acest scandal în care este implicat un membru important al familiei sale. Mai ales că soția prințului, Marie-Christine, este de ceva vreme în atenția presei. De origine austriacă, biata femeie are un tată nazist. Stilul său de viață extravagant și remarcile rasiste i-au adus oprobriul general. Șefa statului nu a primit cu plăcere un interviu pe care tulburătoarea ei verișoară de cununie l-a acordat televiziunii americane, în care a explicat în termeni deloc diplomatici antagonismul Elisabetei a II-a față de ea: "Eu sunt foarte înaltă, iar regina este foarte mică”.

Regina a fost informată de dezvăluirile din Sunday Times și a tăiat imediat numele prințului și a senzualei sale soții de pe lista de invitați la funeraliile prințului Philip, care au avut loc pe 17 aprilie la Windsor. În acest proces, dezamăgirea verișoarei sale o va reduce la tăcere o dată pentru totdeauna pe Meghan, care și-a justificat în repetate rânduri cererea de a putea combina funcția regală cu o carieră profesională, citându-l ca exemplu pe prințul Michael.

Problema nu este că astfel de lucruri sunt iertate, ci că ele nu sunt niciodată uitate. Ca o bună englezoaică, regina are o memorie lungă și necruțătoare.


Articole recomandate Vezi toate articolele